Beluči: Želim FEST-u dug život i puno uspeha

SlikaVest: Beograd, 24. februara – Holivudska glumica Monika Beluči, koja će večeras otvoriti 45. FEST u Sava Centru, poručila je danas na konferenciji za medije, a uoči otvaranja festivala „želim FEST-u dug život i puno uspeha“.

Belučijeva je izrazila zadovoljstvo što upravo film „Na mlečnom putu“, u kojem ona tumači glavnu žensku ulogu, otvara festival koji, prema njenim rečima, postoji toliko godina i koji ima izuzetan značaj.

Konferenciji u Skupštini grada Beograda prisustvovao je i tvorac ovog filma reditelj Emir Kusturica, ali i glumica Sloboda Mićalović koja „Na mlečnom putu“ tumači lik Milene.

Na pitanje novinara da prokomentariše kako je sarađivati sa Kusturicom, Belučijeva je priznala da joj je na snimanjima nekada bilo naporno i zahtevno, ali uvek zabavno, dodajući da je za glumca najvažnije da ne bude dosadno.

„Kao glumica naučila sam mnogo sarađujući sa Emirom, koga, ne bez razloga, zovemo Profesor, on je kompletan umetnik“, naglasila je Belučijeva.

Glumica je istakla da kod Emira naročito ceni, a što je on ovim filmom i dokazao, koliko voli i poštuje žene.

„On je meni namenio fantastičnu ulogu jedne žene koja je izuzetno senzualna i hrabra, to je dubok lik koji, po meni, najavljuje jedno novo shvatanje i novi pristup ženskim ulogama, i koji uliva nadu u veću dugovečnost žena na filmu“, zaključila je Belučijeva.

Reditelj Emir Kusturica je podsetio da je FEST nastao u vreme komunizma, kada se govorilo „dobar čovek-pravi komunista“, ideja o komunizmu je danas nestala, a „film kao oruđe umetnosti je ostao da živi“.

„FEST je jedna institucija, koji je i tokom devedesetih uspeo da premosti tu nevolju i evo ga opet danas u punom sjaju“, naglasio je Kusturica i dodao da danas u Beograd dolaze najveće zvezde filma, jer festivali i filmovi ne mogu bez velikih zvezda.

Prema njegovim rečima, FEST je došao u jednu novu-staru fazu, gde bi mogao da privuče još više onih zanemarenih filmova kojih nema u bioskopima, jer nisu komercijalni.

Govoreći o filmu „Na mlečnom putu“, ali i o dugoj filmskoj pauzi, Kusturica je rekao da je ljudima u Srbiji malo poznato da je održao u proseku između 40 i 50 koncerata godišnje, jer, kako navodi, svirke su tako lake, dok su filmovi veliko mučenje.

„Filmovi, bar ovakve kakve ja radim, dugi i šareni, da bih to uradio kako valja ja sam se nesvesno udaljio od filma, da bih mu se ponovo vratio ovim filmom“, objašnjava Kusturica i naglašava da bez obzira na iskustvo koje ima ovom filmu je pristupio sa punim uverenjem „da znam sve i da ne znam ništa“.

Novinarima u Skupštini grada Beograda obratila se i srpska glumica Sloboda Mićalović koja je istakla da je svedok kako ovaj grad poslednjih mesec dana živi za FEST.

„Smatram da je to jako važno za buduće filmske stvaraoce i smatram da je jako važno da to očuvamo“, rekla je Mićalović.

Ona je izrazila zadovoljstovo što je deo filma „Na mlečnom putu“ i što će ovaj film ne samo otvoriti FEST, nego i jedno novo poglavlje za njega.

You might be interested in