Stefanović: Od početka migrantske krize uhapšeno 2.300 krijumčara migranata

SlikaVest: Beograd, 23. februara – Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Beogradu da je srpska policija od početka migrantske krize uhapsila oko 2.300 krijumčara migranata i dodao da su napori naše države u borbi pritiv ilegalnih migracija prepoznati od strane Evropske unije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Stefanović je zajedno sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije Kristijanom Danijelsonom prisustvovao primopredaji 82 vozila koja je Evropska unija donirala MUP-u.

„Od početka migrantske krize uspeli smo da uhapsimo oko 2.300 švercera migranata, što je veliki broj i time smo pokazali posvećenost Srbije da ne dozvoli da bilo ko krši zakon u našoj zemlji, da koristi nesreću ljudi koji su pobegli iz svojih kuća i da na bilo koji način nanosi štetu našim građanima i ugledu naše države“, rekao je ministar policije.

On je istakao da Srbija neće dozvoliti bilo kome ko ulazi u našu državu, bilo da je u pitanju gost, migrant ili izbeglica, da krši zakone.

Govoreći o doniranim vozilima, Stefanović je ukazao da ovo nije prva donacija Evropske unije, koja je prepoznala šta je potrebno Srbiji, kako bi što pre postala punopravan član EU.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta Ministarstva, na kome se intenzivno radi, je osavremenjivanje voznog parka.

„U prethodnoj godini smo od spopstvenih sredstava nabavili oko 140 novih vozila, a sa ovih 82 taj trend se nastavlja“, poručio je ministar i najavio da će tokom ove godine značajna sredstva biti uložena u nabavku uniformi i zaštitne opreme.

Stefanović je ukazao da je Danijelsona upoznao sa napretkom koji je Srbija ostvarila u Poglavlju 24, posebno u pogledu zaštite granica, borbe protiv organizovanog kriminala, ali i saradnje sa policijama u regionu i EU.

Generalni direktor Genegralnog direktorata Evropske komisije Danijelson je istakao da je EU impresionirana načinom na koji srpske vlasti rešavaju pitanje migrantske krize, kao i ekonomskim reformama koje se sprovode.

Danijelson je poručio da će EU nastaviti da pomaže Srbiju u rešavanju migrantske krize, kao i na jačanju kontrole granica.

Related Post