JEDNA OD NAJVAŽNIJIH VINSKIH MANIFESTACIJA U OVOM DELU EVROPE – GRAND TASTING 2024.

Jedna od najvažnijih vinskih manifestacija u ovom delu Europe – Grand Tasting 2024. održava se poslednje subote u februaru, 24. 02. u Beogradu , u hotel Metropol Palace. Pedeset odabranih vinarija sa prostora bivše Jugoslavije – od Vardara do Triglava, tj. od Slovenije do Makedonije predstavitće svoja najbolja vina, a vinari će prisutnima objasniti sve što ih zanima o uradcima koje će prezentirati.

Predstavljamo vam vinarije koje će posetioci imati priliku da probaju na GRAND TASTING-u 2024:

Slovenačka vinarija Gjerkeš dolazi iz najsjevernijeg dela Slovenije –  Prekmurja gdje nastaju autentična bela vina izrazite svežine. Na Grand Tastingu će između ostalog predstaviti i malu vertikalu rajnskog rizlinga kroz četiri berbe, te višestruko nagrađivani chardonnay Woodstock 2019. Prošlogodišnje otkriće Grand Tastinga, vinarija Sanctum iz Štajerske u Sloveniji donosi ponovo više berbi crnog pinota i chardonnaya, te ekspresivni shiraz koji nastaje samo u najboljim godinama – Red Barrel 2018. Nešto novo na Grand Tasting-u; Burgundija u slovenačkim Brdima, fokus na terroir i vrhunska bela vina – Domaine Vicomte de Noue-Marinič. Ova vinarija rezultat je saveza dve porodice i burgundske tradicije, koju nosi Charles-Louis de Noue, suvlasnik čuvene burgundske kuće Domaine Leflaive, kao i tradicije i teroara goriških Brda koju predstavlja Alis Marinič iz porodice Marinič koja je oduvek bila posvećena vrhunskom vinogradarstvu, od koje su grožđe uzimale čuvene vinarije Jerman, Feluga i druge. Burgundski pristup podrazumeva potragu za idealnom ekspresijom teroara u sinergiji sa sortom što rezultira elegantnim, preciznim i kompleksnim vinom sa obiljem mineralnosti i prijatne svežine, nešto u pravcu Puligny Montrachet, što im je i uzor. Slovenačka vinarija nesvakidašnjeg naziva M-enostavno dobra vina debitovala je na Grand Tastingu prošle godine i na radost brojnih ljubitelja vina u Beogradu dobila je poziv i za ovogodišnje izdanje. Vlasnik vinarija i vinar Gregor Mikuž donosi za tu priliku najbolje ocenjene sauvignone na prošlogodišnjem DWWA – Exterm 2020 (95 points) i xBlanc 2021 (93 points), te sivi pinot kog je magazin Decanter uvrstio nedavno na listu 10 najboljih na svetu – Goodfella 2020! Slovenačka vinarija Penine Istenič specijalizovana je za proizvodnju penušavih vrhunskih vina. U Beograd donose pet etiketa koje se nalaze na vinskim kartama najpoznatijih svetskih restorana! Klet De Baguer, čiji se podrum nalazi u kompleksu istorijskog zamka u mestu Dobrovo u Goriškim Brdima, ekskluzivna je vinarija u okviru kooperacije Klet Brda, a u Beograd donose arhivska vina koja su osvajala zlatne medalje na najznačajnijim takmičenjima u svetu. Najcjenjeniji slovenački vinar u svetu Marjan Simčič donosi na Grand Tasting spektakularna vina iz linije Opoka za koje svetski autoriteti poput Jancis Robinson i Jamesa Suckling tvrde da su među najboljima u ovom delu Evrope!

Vinarija Benvenuti donosi na Grand Tasting svoje najbolje etikete, među njima i novo vino Livio Benvenuti Teran 2019 proglašeno za najbolji teran na prošlogodišnjoj Vinistri, te sada već kultni teran Santa Elisabetta 2019. koji je danas jedno od najcenjenijih i najtraženijih vina u Hrvatskoj! Vinarija Degrassi redovni je učesnik Grand Tastinga, a ove godine poseban akcenat će biti na vrhunskim vinima iz regije Conatarini odakle dolaze Petit Verdot Contarini Special Edition 2015, Cabernet Franc Contarini Special Edition 2016, Cabernet Sauvignon Contarini Special Edition 2016, te Pinot Noir Contarini Special Edition 2016, a posebna poslastica biti će Terre Bianche Cuvee Rouge Riserva 2013 jedan od bisera iz njihove arhive! Mala organska vinarija Ipša nadomak Motovuna u Istri pravi je skriveni dragulj na vinskoj sceni ovog najvinskijeg poluostrva u Evropi. Vlasnik vinarije Klaudio Ipša, inače jedan od najcenjenijih proizvođača vrhunskog maslinovog ulja u regiji, donosi u Beograd čudesna macerirana vina s najvišeg vinograda u Istri – Santa Elena White 2019 od malvazije i Santa Elena Red 2020, kupažu merlota i refoška. Jedna od najekskluzivnijih vinarija u regiji, Meneghetti donosi na Grand Tasting neka od najskupljih vina u regiji, a prava poslastica biti će magnum pakovanje šampanjca Meneghetti Classic Reserva 2016 dobijenog tradicionalnom metodom od sorti pinot noir, chardonnay i pinot blanc. Vinarija Tomaz iz Motovuna jedna je od najspektakularnijih u Istri, a na Grand Tastingu će se između ostalog predstaviti i sa tri stilski različite malvazije i tri stilski različita terana, od penušavog do prosušenog. Pokazna vežba za sve što danas mogu postići dve najpopularnije istarske sorte! Uz premijeru malvazije Ottaviano 2020. posvećene svom ocu, za koju se smatra da je najozbiljnije vino od ove popularne sorte do sada, legendarni istarski vinar Moreno Coronica donosi u Beograd i vertikalu od šest berbi čuvenog vina Gran Teran koje će osobno predstaviti na posebnoj radionici!

Vinar Frane Milina Bire iz Lumbarde s Korčule napravio je pre desetak godina pravu malu vinsku senzaciju s vinom Defora od lokalne sorte grk. Danas je to jedno od najcenjenijih vina s ovih prostora, a novo izdanje legendarne Defore osobno će Bire predstaviti na Grand Tastingu. Debitant na Grand Tastingu, ugledna vinarija Rizman iz Dalmacije predstavlja se prvi put beogradskoj publici s vinima Tribidrag 2021, Syrah 2019 i tri berbe plavca malog iz ekstremnog vinograda na Komarni pod etiketom Primus. Ekskluzivna vinarija Saints Hills s Pelješca, u kojoj je kao konsultant angažovan svetski renomirani enolog Michel Rolland, donosi u Beograd između ostalog i duple magnume pet berbi Dinača koji će se moćiprobati na specijalnoj radionici od 16.00h.

Prvi put na Grand Tasting i u Beograd dolazi čuvena vinarija Grgić s Pelješca, najznačajnijeg hrvatskog vinara Miljenka Grgića, koji je svetsku slavu stekao u Kaliforniji. Legendarni vinar Luka Krajančić s Korčule predstaviće se sa čak pet različitih vina od sorte pošip, te ekskluzivnim vinom Zaglav 2017 od plavca malog koje je postalo jedno od najtraženijih u vinskom svetu regiona i čije će poslednje boce vinarije biti otvorene na Grand Tastingu! Vinarija Zure s Korčule donosi u Beograd između ostalog i Pošip 2019 ovenčan platinastom medaljom na Decanter World Wine Awards, te nekoliko stilskih varijacija popularne sorte grk, od svežeg vina, maceriranog do penušavog…

Najuticajniji živi vinar u regiji, Ivo Enjingi ponovo donosi u Beograd svoja čudesna vina Venje stara i po nekoliko decenija, organska vina koja prkose svakoj klasifikaciji. I upravo zbog toga je susret s ovim vinskim čarobnjakom iz okoline Kutjeva u Slavoniji uvek praznik za svakog ljubitelja vina. Legendarni hrvatski vinar Vlado Krauthaker donosi na Grand Tasting između ostalog i čuvenu liniju maceriranih vina Kuvlakhe, te dva crvena vina neuobičajena za naše prostore – Blauburger i Nebbiolo!

Vinarija Jungić iz okoline Banja Luke donosi na Grand Tasting vertikalu Cabernet Sauvignona od 2009. do 2018. godine, čak četiri berbe moćne bordoške kupaže Šikar, tri berbe Rhine Riesling, dve Cabernet Franc i belu kupažu četiri sorte Balatin Cuvee Premium 2018. Hercegovačka vinarija Vinogradi Nuić donosi na Grand Tasting po tri berbe premium vina Blatina Barrique i Merlot Premium iz vinograda posađenih na drobljenom kamenu, a tu je i posebno iznenađenje Cabernet Sauvignon 2018 Limited Edition. Hercegovačka vinarija Milas donosi na Grand Tasting čuveni Merlot Barrique 2013, naslednika legendarne berbe ovog vina iz 2011. godine, a među vrhunskim žilavkama i blatinama, vodećim autohtonim sortama tog dela Hercegovine, biće i pravi rairitet Blatina Reserve 2012! Mala porodična vinarija Škegro iz Ljubuškog u Hercegovini bila je učesnik prvog Grand Tastinga 2019. godine, a u Beograd se vraća između ostalog i sa višestruko nagrađivanima vinima iz Carsus linije i to u magnum pakovanjima – Žilavka 2022, Blatina 2018 i Trnjak 2017.

Poznata hercegovačka vinarija Podrumi Vukoje 1982 učesnik je svih dosadašnjih Grand Tastinga, a ove godine iznose aktuelne berbe svojih premium vina Velika selekcija bela i Velika selekcija crvena, naravno čuveni Vranac Reserve, te Chardonnay Sur Lie, Burgundac beli i Burgundac crni. Posebna priča biće vertikalna degustacija jednog od najboljih belih vina regiona  – Carskog vina koje će vlasnik vinarije Radovan Vukoje predstaviti na posebnoj radionici!

Organska vinarija Bikicki spada među najmlađe učesnike Grand Tastinga, a pred publiku će samo za ovu priliku izneti kompletnu vertikalu svog najnagrađivanijeg vina Uncensored, od berbe 2017. do aktuelne na tržištu berbe 2021! Vinarija Temet iz Lozovika učesnik je Grand Tastinga od 2019. godine, a za ovogodišnje izdanje uz višestruko nagrađivana vina Tri Morave rezreva belo 2021 i Tri Morave rezerva crveno 2019, te Ergo belo 2019 poseban akcent je na čak tri berbe vina Ergo Crveno – iz 2016, 2017. i 2018 godine.

Vinarija Zvonko Bogdan donosi na Grand Tasting dvije berbe najboljeg prošlogodišnjeg pjenušavog vina Srbije Eclater, čak tri berbe Decanterovim zlatom ovenčane kupaže Cuvee No1 (2016, 2017 i 2019), vino iz njihove najekskluzivnije linije Icon Campana Albus 2020, te još jednu mini vertikalu od tri berbe popularnog vina Život teče (2015, 2019 i 2020). Vinarija Erdevik specijalno za Grand Tasting donosi kompletnu vertikalu poznatog shiraza Stifler’s Mom, vina koje je ugledni Decanter uvrstio među najbolje na svetu od te sorte!

Podrum Radovanović će uz najbolje crveno vino Srbije u 2023. godini Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017 koji će se točiti iz magnum pakovanju predstaviti i fantastični rajnski rizling iz 2019. godine i tri berbe Chardonnay Selekcije (od 2019. do 2021. godine).

Poseban događaj biće masterclass Mije Radovanovića na kom će biti predstavljeno sedam berbi njegovog cabernet sauvignona, uključujući i arhivski Cabernet Sauvignon Reserva 2011. i čak tri Grand Reserve – 2012, 2017 i 2019! Negotinska vinarija Matalj će uz nove hit etikete Zemna 2021 i Bukovski Cuvee 2020 izneti na Grand Tastingu cabernet Kremen 2019. u magnum pakovanju, te neke od poslednjih boca čuvenog vina Kremen Kamen 2017! Vinarija Cilić poznata po ekskluzivnim vinima predstaviće na Grand Tastingu premijerno cabernet sauvignon Kašmir 2021. i još aktealnu berbu ovog izuzetnog vina iz 2019. godine.

Milijan Jelić će uz probrane berbe legendarnih vrhunskih vina Millennium i Mammoth predstaviti i Nebbiolo 2016 koji se našao u programu Nebbiolo nel Cuore 2024 u Rimu! Vinarija Kovačević specijalno za ovu priliku donosi najbolja vina iz arhive kojih nema u redovnoj prodaji!

Crnogorske Plantaže predstaviće pet premium vina, među njima tri iz linije Stari Podrum – Vranac 2015, Merlot 2018 i Cuvee Terroir 2018 – te arhivske boce Vranac Reserve 2016 i Premijer 2015.

Ekskluzivna makedonska vinarija Chateau Kamnik, jedna od najnagrađivanijih u regiji, redovni je učesnik Grand Tastinga a ove godine među brojnim fantastičnim vinima predstaviće i magnum pakovanja arhivskih berbi Cuvee de Prestege 2006 i 2012, te Ten Barrels Cabernet Sauvignon 2006!Poznata makedonska vinarija Tikveš predstaviće između ostalog i premijerno na Grand Tastingu nove berbe premium vina Bela voda red 2021 i Barovo red 2021, ali i po tri prethodne berbe ovih fantastičnih vina (2019, 2018. i 2015. godina), te čuveni Lepovo Grand Cuvee iz berbi 2019 i 2015!

Jedini predstavnik s Kosova i Metohije, organska vinarija Lakićević izneće pred publiku kao glavni adut četiri berbe crvene kupaže Merula Cuvee No 5 Selection, vina nastalog kao svojevrsni odgovor na čuvena vina Bolgerija.

Ovo je samo deo onoga što je na meniju ovogodišnjeg Grand Tastinga – jedne od najvažnijih vinskih manifestacija u ovom delu Europe.

You might be interested in