Šibensko-kninska županija ima novi turistički proizvod – Dane otvorenih vinarija!

Proleće u Šibensko-kninskoj županiji već je tradicionalno rezervisano za jedinstveni eno-gastro doživljaj – Dane otvorenih vinarija kojima je cilj da svim zaljubljenicima u dobru vinsku kapljicu pokažu najbolje od najboljeg. Ove godine manifestaciji traje 27. i 28.4. a u njoj učestvuje čak 13 vinarija ovog kraja.

“Različitost klime, reljefa i kvalitet zemlje daju mogućnosti za gajenje različitih sorti vinove loze, kao i za poljoprivredu uopšte. Na ovom relativno malom području uzgajaju se i babić i debit. Blizina mora koja babiću daje snagu i na škrtom tlu, samo nekoliko kilometara u zaleđu postaje dublje tlo koje uz hladnije noći odgovara debitu” – rekla je Ivana Lušić iz Turističke zajednice Šibensko-kninske županije najavljujući vinske sorte koje dominiraju ovim krajem i koje se mogu probati u salama za degustaciju ovog kraja.

Kako izgledaju Dani otvorenih vinarija u Šibensko-kninskoj županiji?


Kako bi domaćini to najbolje pokazali, pre same manifestacije održana je ‘generalna proba’ za medije tokom koje su svoja vrata otvorile vinarije, sale za degustaciju i odabrani hoteli s vinskim kapljicama kojima je teško odoleti. Upravo ovaj način degustacije vina bio je ogledni primer kako uživati u Danima otvorenih kušaonica 2024.godine. Simulacija jedne od ruta tako je počela u hotelu Borovnik u Tisnom u kojem je uz delicije na stolu (dalmatinske specijalitete među kojima je dominirao carpaccio od sipe, salata od hobotnice i domaće maslinovo ulje) Davor Slamić predstavio svoje vinske etikete. Posebno je oduševljenje izazvao šampanjac Didin San (nastao kombiniranjem sorti karakterističnih za ovo podneblje – trbljan, debit, pošip i maraština). S mora u Šibensko-kninsko zaleđe putem koji je doveo do Vinarije Vizzulin. Vrata imanja s vinogradom i divnom vinarijom otvorili su domaćini, bračni par Smiljan i Višnja Reljić. U ovoj vinariji svakako vredi probati opojni Merlot, maraštinu Marušku ali i sveži, drski i vrlo upečatljiv pošip koji oblikuje vinograd specifičnog položaja (nalazi se na južnim stranama planine Promine, na mestu gde se zahvaljujući reči Čikoli sastaju mediteranska i kontinentalna klima). Kako su Reljići odlični domaćini uz vino svakako naručite tanjir drniškog pršuta i domaće uštipke gde nećete znati šta je bolje – meso ili krompir.

Suprotnost tradicionalnoj vinariji u okolini Drniša svakako je vinarija ŠkoVina. Nalazi se u zaseoku Razvođe nedaleko od Roškog slapa. Spolja klasična građevina za ovaj kraj, a kad prođete ulazna vrata ulazite na prekrasno imanje koje podseća na kulisu francuskog filma. Kušaonica ŠkoVina smeštena je u porodičnu kuću koju nova generacija predvođena Tomislavom Tukićem polako pretvara u biser turizma ovog kraja. Na ovom se mestu spaja tradicija u svakoj kapi debita, maraštine i merlota, cabernet sauvignona  ali i moderno u finim kanapeima koje za ovo mesto ekskluzivno kreira restoran Zrno soli iz Splita.  Kad ste u ovoj vinariji kušajte Rose aromatično vino od 80 posto plavine i 20 posto Merlota nagrađeno zlatom na prestižnom Concours Mondial de Bruxelles, u konkurenciji 1200 svetskih vina.

Probajte vina, spavajte u bačvi!
Kako bi uživali u kušanju vina, ali i nešto ostavili za drugi dan, ostanite u znaku vina i užitka i utonite u ugodan krevet skriven u jednoj od bačvi. Da dobro ste čuli – u Razvođu se nalazi Agroturizam Duvančić specifičan po tome što apartmansko naselje izgleda kao bačvograd. Njega je u potpunosti kreirao i svaku staru bačvu Dalmacijavina restaurirao Marko Duvančić pružajući brojnim gostima jedinstveni doživljaj. Nakon mirnog sna iz zaleđa se spustite prema moru, tačnije do nekadašnjeg premoštenog otoka Gola glava/Caput Cista koji se danas zove Primošten. Na njega pazi njegova zaštitnica Gospa od Loreta čiji se vidikovac nalazi iznad grada. Statua gospe visoka je 17,50 metara, spada u najveće statue Gospe u Evropi, a za vreme sunčanih dana, kaže priča, da se kip vidi i iz italijanskog grada Loreta.  Na ovom mestu puca pogled i na vinogradarski položaj Bucavac koji otkriva u krš smeštene ‘kazete’ u kojima se sadi babić. Upravo taj babić stvara poseban doživljaj u vinima Prgin kojeg će vam servirati vlasnica vinarije Ivana Prgin. Do vinarije ćete stići putem kroz sela Primoštenskog kraja, a oduševiće vas činjenica da se nalazi u staroj lokalnoj školi. Nju su Ivana i njen suprug restaurirali i u potpunosti prilagodili sebi i svim ljubiteljima vina. Sačuvajte vreme za degustaciju u ovoj vinariji – fino vino, zvuk jazza i pogled na krajolik vrlo brzo će vas ‘opiti’ omogućavajući vam uživanje koje ćete pamtiti.

Želite li uživati u Danima otvorenih vinarija?
Zabeležite datume 27. i 28. aprila u svojim kalendarima i dođite na putovanje ukusima Šibensko-kninske županije! Započnite svoj produženi vikend kapljicom dobrog vina! Dnevna ulaznica (koja se kupuje na www.magtours.com) može se kupiti po ceni od 30 eura, dok ulaznica za dva dana košta 50 eura. Cena ulaznice se odnosi na isključivo organizovani privoz, a za individualne posetioce odlična vest – u vinarijama će tasting biti po promotivnim cenama 50 % povoljniji.

Više informacija saznajte na Facebook, Instagram ili Web stranicama Turističke zajednice Šibensko kninske županije