Izbegli iz Bjeline, u Sеvernој Dalmaciji, obnavljaju svoj zaselak

SlikaVest: Bjelina, 22. februar – Bjelina selo u Bukovici, u opštini Benkovac, Severna Dalmacija, je kao i druga naselja u bivšoj Republici Srpskoj Krajini živela sve do hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ avgusta 1995, danas, posle 22 godine, grupa od dvadesetak Bjelinaca, najviše prezimenom Novaković, pokrenuli su akciju “Obnovimo svoj varoš”.

Dok je tu bilo života, selo se delilo na centar, i zaseoke, koje ovde zovu varoši, a to su Gračak i Kalanjeva Draga i odvojene delove: Donje Mrkele, Donje Šuše iz Kose i Medićev stan u Razbojinama.

Ratne 1991. godine bilo je 652 stanovnika, i to 582 Srba i 70 Hrvata, a deset godina kasnije samo 49 stanovnika – 10 Srba i 39 Hrvata.

Bjelina je bila primer u društvenom životu, imala je veliku biblioteku sa više hiljada knjiga, uspešno sportsko društvo… U „Oluji“ su proterani gotovo svi Srbi.

Momci koji su svoje detinjstvo proveli u Bjelini kažu da je najteže bilo odlučiti odakle početi, nekadašnje malo rastinje pretvoreno je u pravu šikaru.

Stabla i granje nikli su iz suvozida, čak i oštećenih kamenih kuća, koje su najčešće bez krova, vrata i prozora.

Seoskim putevima, ali i državnim putem Benkovac-Knin, već više od dve decenije prolazi tek pokoji čovek.

Učesnici akcije su odlučni da je nastave oko Uskrsa i posebno tokom leta, kada sela u ovom kraju ožive.

Tada je školski odmor u Srbiji, i vreme godišnjih odmora onih koji su ovde rođeni i čija je odluka: vraćamo život našim varošima.