Чадеж: Уједињeни бизниси од Љубљане до Тиране


Европска унија треба да понуди нови пут Западном Балкану кроз хитно стварање европске економске заједнице преко које ће регион бити део јединственог тржишта, што је први корак ка пуноправном чланству у Унији, поручио је данас Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС) на скупу NLB Investor Days који је организовала НЛБ  Комерцијална банка.
“Само заједно можемо да стварамо чуда. Наша порука онима који одлучују у Бриселу и у другим европским престоницама јесте да морамо да будемо креативни у процесу који је започет пре 10 година у свету који се много променио од тада.  ЕУ мора да пронађе нове механизме, предлоге већ имамо, који ће омогућити да од Љубљане до Тиране и шире послујемо без баријера и створимо економску заједницу Европе“, објаснио је председник ПКС.
Уз честитке за успешан почетак пословања НЛБ у Србији, Чадеж је истакао да је, упркос свим ризицима и изазовима Србија и даље место вредно улагања привлачећи 60 одсто страних директних инвестиција које стижу у регион. Подсећа да у Србији данас послује око 6000 компанија  са већинским страним власништвом, што је најбоља потврда зашто је наша земља место вредно њиховог капитала.
Упркос ризицима и најновијим изазовима због украјинске кризе Србија се добро држи уз очување раста, производње, извоза, макроекономске и стабилности курса док инфлацију држи  под контролом, рекао је председник ПКС.  Наводи два велика изазова за пословање – поскупљење енергената и новца који више неће бити јефтини као пре пандемије и украјинске кризе. Регионална сарадња, по мишљењу председника ПКС, адекватан је одговор на ове изазове. “Прилику да привучемо нове стране инвестиције на најбољи начин можемо искористити само ако радимо заједно, наступамо као један регион – једна економија, као заједничко регионално тржиште и јединствена инвестициона дестинација”, рекао је Чадеж и додао да је најважније међусобно повезивање у економским интеграцијама. Подсећа на захтеве пословне заједнице Западног Балкана – убрзање спровођења плана за заједничко регионално тржиште и отклањање препрека у пословању са ЕУ, што је у интересу и компанија из региона и ЕУ које послују на нашим тржиштима. Две иницијативе су недавно покренуте –  заједничка иницијатива Привредне коморе Србије и Хрватске господарске коморе за олакшање трговине преко друмских и железничких граничних прелаза, смањивање чекања на улазу у ЕУ и недавни састанак у Бриселу са Европском комисијом на коме су привредници изнели сасвим конкретне предлоге европским институцијама за отклањање препрека у пословању западнобалканских компанија са партнерима у ЕУ. Утолико је важнија иницијатива Отворени Балкан која треба да допринесе да компаније региона и пре формалног чланства у ЕУ, добију исти третман као и компаније из Европске уније. То је наш начин да  изнутра сами убрзамо регионалне интеграције. За непуних годину дана од покретања ове иницијативе, Србија, Албанија и Северна Македонија направиле су прве и важне кораке у олакшању међусобне трговине, а ускоро би требало да почне да  функционише и заједничко тржиште рада – систем јединствених радних дозвола. Издавање првих радних дозвола, планирано је на Самиту у Охриду, 9. и 10. јуна, најавио је Чадеж.  Домаћим и страним компанијама ће то омогућити да одговарајуће раднике и стручњаке пронађу и у другим земљама Отвореног Балкана и лакше их запосле.  

You might be interested in