Чадеж: Отворени Балкан и КИФ гурају регион напред

Регионалне иницијативе као што су Отворени Балкан и Коморски инвестициони форум (КИФ ЗБ6) најбољи су начин за јачање економске сарадње и раст западнобалканских економија, побољшање пословне климе, привлачење страних инвестиција и повећање запослености, али и ефикасан одговор на велике изазове са којима се суочава глобална привреда, изјавио је данас у Охриду Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС), где је обишао компанију Костал Македонија.  
„Управо је ова компанија, њени производи – висококомплексни електрични делови за аутоиндустрију у целом свету и добављачи из целог региона, најбоља потврда шта значи регионална економска сарадња“, рекао је Чадеж. Истиче да је важно уклањање свих препрека између економија у региону, јер тада компаније могу много више да раде, производе и запошљавају више људи.  
„То је оно што чини суштину економске сарадње на Западном Балкану. Да ли се она звала Отворени Балкан или другачије нама из привреде није битно. За нас су економске иницијативе везане за цео регион, за свих шест економија и важно је да то политичари препознају. Видимо да је кроз иницијативу Отворени Балкан много тога већ урађено када је у питању боља комуникација, логистика, прелаз преко граница“, наводи председник ПКС и председник УО КИФ ЗБ6. Подсећа да у компанији Костал Македонија ради 160 инжењера, да траже нове висококвалификоване кадрове, док би међусобно признавање квалификација и јединствена заједничка радна дозвола у региону, што се реализује кроз Отворени Балкан, омогућила запошљавање нових инжењера.  Бранко Азески, председник Привредне коморе Северне Македоније рекао је да је политичка подршка на највишем нивоу важна за економске интеграције на Западном Балкану. Додао је да КИФ подржава ЕУ кроз различите пројекте и програме подршке али и средњим предузећима. Виктор Мизо, директор компаније Костал Македонија рекао је да фирма запошљава 960 радника, главни производи су мехатронички модули, аутоматски мењачи, електронске контролне јединице, прекидачи, интерни пуњачи за електричне аутомобиле ,  а извозе на тржиште ЕУ, Велике Британије, САД, Мексика, Кине. Укупна вредност извоза Костал Македонија у 2021. години премашила је 75 милиона евра, остварен кроз производњу ауто делова за најпознатије брендове аутомобилске индустрије – Porše, Audi, Folksvagen, BMB, Mercedes, Jaguar, Land Rover, Tesla, Seat, Škoda. У оквиру компаније одржана је и седница Управног одбора Коморског инвестиционог форума Западног Балкана (КИФ ЗБ 6) на којој су разматране  важне теме усмерене на јачање регионалне сарадње. Ова регионална комора, окупља шест привредних комора Западног Балкана и представља око 350.000 компанија, углавном малих и средњих предузећа, са циљем да обезбеди заједнички глас пословној заједници, ојача и унапреди контакте међу привредницима, промовишући регион као једну инвестициону дестинацију. Марко Чадеж, председник Управног одбра и представници КИФ ЗБ 6 вечерас ће на Охриду разговарати са премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским.

Фото: Драгана Вуковић Георгијев  

You might be interested in