Србија снажан играч у пољопривредној и прехрамбеној индустрији Централне и Источне Европе

Србија има потенцијал за још већу сарадњу са кинеским и партнерима из Централне и Источне Европе у области производње вина и жестоких пића, јагодастог воћа и житарица, рекао је Вељко Јовановић саветник председника Привредне коморе Србије (ПКС) и подсетио да укупна годишња вредност пољопривредне производње и прехрамбене индустрије прелази 5,1 милијарду евра.  
Овај сектор показао је своју снагу током кризе изазване пандемијом Ковид 19 када су се многе земље суочавале са недостатком основне робе, а Србија је, с друге стране, извозила шећер, брашно и житарице, истакао је Јовановић на онлајн пољопривредном сајму Народне Републике Кине и земаља Централне и Источне Европе (CEEC). Србија је, по његовим речима, трећи произвођач малине и соје у Европи, други произвођач шљиве и десети произвођач кукуруза на свету док је један од водећих регионалних извозника јабука у Руску Федерацију.  
„Са више од 5,1 милијарди евра и сталним извозним суфицитом, Србија је снажан играч пољопривредне и прехрамбене индустрије у нашем делу Европе. Суфицит у трговини у сектору пољопривреде прошле године износио је више од 1,3 милијарде евра“, истакао је Јовановић представљајући потенцијал пољопривредног и прехрамбеног сектора Србије и позвао кинеске компаније да улажу у српски аграр. Иако је 2020. била година изазова, произвођачи пољопривредног и прехрамбеног сектора никад нису престали да размишљају о будућности, рекао је Јовановић обраћајући се учесницима конференције. У Србији се, додаје, тренутно граде стотине километара путева који повезују производне јединице у нашој земљи, а у великом обиму на овим пројектима учествују и компаније из Кине. Шандонг-Кина пољопривредна конференција и онлајн сајам одржани су 1. и 2. децембра у организацији локалне владе Шандонг провинције. Догађају су присуствовали представници више од 200 великих компанија пољопривредног и прехрамбеног сектора Шандонга и других кинеских провинција, као и представници пољопривредног сектора ЕУ земаља.

Шандонг провинција налази се на приморју, у источном делу Кине и са 95 милиона становника представља трећу по важности економску регију, а прву по обиму међународне размене у пољопривредном и прехрамбеном сектору.    

You might be interested in