Balkanski forum: Kineske investicije u Jugoistočnoj Evropi

Mergermarket, vodeći provajder podataka i informacija za investicije, izvestio je da su kineske akvizicije u Centralno-istočnoj i Jugoistočnoj Evropi dostigle rekordne rezultate tokom 2016. godine uzimajući u obzir 15 projekata vrednih 1,3 milijarde evra.

Podaci su izneti na Mergermarket Balkanskom forumu  za 2017. godinu koji se održao danas u Hyatt Regency u Beogradu, gde se govorilo i o budućim kineskim investicijama u regionu.

“Uzimajući u obzir povećano interesovanje Kine za Centralno-istočni region, portfolio velikih kineskih infrastrukturnih i razvojnih projekata, učešće u kapitalu i akvizicijama i rastućom trgovinom, očigledno je da se obim i dubina kineskog angažmana u Centralno-istočnoj Evropi postepeno povećava. Olakšana saradnja između Kine i Centralno-istočne Evrope omogućiće fizičko povezivanje i promovisaće ekonomsku integraciju između Kine i Centralno-istočne Evrope, a istovremeno i ekonomsku integraciju između samih zemalja Centralno-istočne Evrope, kao i sa Evropskom unijom,“ izjavio je Boris Milošević, Direktor za savetodavne usluge u KPMG-u Srbija.

Rob Irving, Partner u Dentons i kopresedavajući grupe za globalni privatni kapital (Private Equite) izjavio je sledeće:

“Kinesko interesovanje i investicije u Centralno-istočnoj Evropi brzo rastu, a u 2016. godini su dostigle najveću vrednost kineskih projekata u regionu u poslednjih nekoliko godina. Sa kineskim fondovima koji su već aktivni u regionu, kao i sa zemljama Centralno-istočne Evrope i Jugoistočne Evrope koje prihvataju inicijativu kineske vlade „Jedan pojas jedan put“, ovo će verovatno da bude veliki izvor projekata u skoroj i srednjoj budućnosti.“

 Od početka 2017. godine kineske akvizicije u regionu dostigle su rast u smislu vrednosti od 5,6% predstavljajući globalni trend manjeg broja većih projekata nastalih kao rezultat konsolidacije na tržištu. Prosečna vrednost projekta se povećala na 106,4 miliona evra u 2017. godini u poređenju sa 70,9 miliona evra za isti period 2016. godine.

Region Centralno-istočne i Jugoistočne Evrope oseća jače aktivnosti u poslednje vreme sa 528 projekata vrednih 34,5 milijardi evra u 2016. godini. Posebno se ističe aktivnost Private Equity fondova, a Mergemarket je naveo da je vrednost projekata za region tokom 2016. godine od 8.5 milijardi evra, do sada najveća vrednost. Brzina ugovaranja projekata i dalje je snažna kako teče 2017. godina, i predviđamo dalja investiranja,“ dodao je Edward Keller, Partner u Dentons global M&A i Grupi za Private Equity investicije.

Private Equity investicije  su takođe  dostigle rekordne rezultate tokom 2016. godine sa 8,5 milijardi evra sa 51 projektom, predstavljajući povećanje od 177,5% u odnosu sa 2015. godinu. Pokazatelji za 2017. godinu i dalje su tu sa 32 akvizicije vredne najavljenih 2,3 milijardi evra.

James ThornleyJames Thornley, Senior partner u KPMG-u Srbija dao je sledeći komentar:

“Kada pomislimo na Centralno-istočnu i Jugoistočnu Evropu prvo moramo da razmislimo kako to da definišemo. Delimično članovi NATO, delimično ne, delom u Evropskoj Uniji, delom ne. Delom gledajući na istok, delom na zapad. Skoro uvek u periodu post-tranzicije, a ponekad iu post konfliktnom periodu. Region koji se često bori sa slovom zakona i korupcijom i region gde politika igra veliku ulogu u svakodnevnom životu. Kada razmišljamo o trenutnom poslovanju i trendovima investiranja svi gore nabrojani faktori imaju svoju ulogu dok se ovaj region razvija i napreduje. Uzimajući u obzir današnju situaciju, imamo svoje razloge za zabrinutost, ali i pravi razlog da budemo optimistični u pogledu budućnosti. Makroekonomski trendovi su skoro svi pozitivni, sa pojedinim pozitivnim pokazateljima koje nismo videli duže vreme. Interesi investitora su visoki i transakcije se odigravaju kroz različite sektore. Ovo je pravo vreme da razmišljamo i govorimo o regionu.“

“Baš sada region bivše Jugoslavije oseća velike aktivnosti na polju  Private Equity investicija u kompanije srednje veličine, generalno povećanje investicija i stalni tok dodatnih akvizicija od strane postojećih igrača,“ rekao je Rastko Petaković, Generalni direktor Karanović & Nikolić. “Na izvestan način, prikaz izgleda skoro kao i u periodu od 2012. do 2013. godine kada su se na tržištima odvijali projekti srednjeg obima, što je  kulminiralo sa rekordnom ukupnom vrednosti transakcija u 2014. i 2015 godini.“

You might be interested in