Марко Чадеж ПКС: Апел ЕУ да компанијама ЗБ омогући кретање “зеленим тракама”

Председник Привредне коморе Србије и Коморског инвестиционог форума Западног Балкана (КИФ ЗБ6) Марко Чадеж упутио је апел председници Европске комисије, Урсули вон дер Лајен да се Западни Балкан укључи у систем „зелених коридора“ ЕУ.

“Тако би се и компанијама из нашег региона омогућио бржи и лакши транспорт хране, лекова, медицинске опреме, али и сировина за производњу и готових производа за извоз“, каже Чадеж.

Писма са захтевом за подршку и превазилажење проблема са којима се суочавају компаније Западног Балкана у транспорту робе током пандемије, упућена су и Филу Хогану и Оливеру Верхеију, европским комесарима за трговину и проширење.

Да би убрзала транспорт свих врста производа, који је значајно успорен због мера заштите граница и становништва, Европска унија је увела “зелене траке”, како би, уз  мање папирологије, смањила километарске колоне и обезбедила да камиони не чекају више од 15 минута на унутрашњим европским границама.

Земље Западног Балкана морају бити укључене у све „зелене коридоре“ – друмске, железничке, морске и ваздушне, апелује се у писму председника Коморског инвестиционог форума. Истиче се и да приоритетни превоз “зеленим тракама” робе за основне животне потребе – хране за људе и животиње, лекова и медицинске опреме не сме бити прекинут ни у овом кризном времену. Једнако значајно је и да се обезбеди и неометан увоз сировина из ЕУ, како би се одржала производња западнобалканске привреде. 

“То је важно јер се компаније са Западног Балкана, укључујући и ЕУ компаније које послују у региону, свакодневно, због гужви на граничним прелазима, суочавају са  проблемом кашњења набавке сировина и испорука материјала, компоненти и готових производа матичним компанијама и купцима у ЕУ. Возачи камиона боре са разним изазовима због различитих карантинских режима на унутрашњим и споЉним границама ЕУ”, наводи Чадеж у писмима европским званичницима. 

При томе, напомиње, чланице Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке обавезују се на поштовање свих правила и заштитних мере ЕУ уведених ради сузбијања пандемије.  

Председник Коморског инвестиционог форума позвао је Европску унију и да укључи Западни Балкан у систем заједничких набавки медицинске и заштитне опреме који је Унија успоставила, као и да изузме наш регион из одлуке о забрани извоза заштитне медицинске опреме из ЕУ. 

“Заштитна опрема неопходна је не само здравственим системима у региону, већ и компанијама, да би заштитиле људе и очувале рад – производњу и услуге – и током здравствене кризе. Уколико се то не обезбеди штете ће трпети не само наш регион, него и привреда и грађани ЕУ јер су многе компаније у региону део ланца снабдевања Европске уније, указао је Чадеж. 

Привредне коморе, чланице Коморског инвестиционог форума, у сталној су комуникацији са својим владама и пословним заједницама, активно раде на предлозима мера како би се олакшало пословање, сачувале компаније и радна места, одржала економска виталност и умањиле последице по привреде Западног Балкана, изазване пандемијом коронавируса.

You might be interested in