Српским привредницима отворена врата слободних зона Дубаија

 

СликаВест,Дубаиј,28.октобар-Председник Привредне коморе Србије данас је у Дубаију, само два месеца након отварања Канцеларије ПКС, потписао Меморандум о разумевању  са Саветом слободних зона овог емирата којим се привредницима из Србије отварају нова врата за пословање не само на тржишту Уједињених Арапских Емирата, већ и других земаља Залива, Африке и Индије.
Истовремено, компаније из УАЕ Србију виде као свој пословни центар у Југоисточној Европи, заинтересоване су за улагања у српску економију и велика делегација привредника и представника слободних зона Дубаија у Београд ће допутовати у априлу наредне године, како би са овдашњим компанијама разговарала о конкретним пословним аранжманима.
„Документом који је данас потписан са Џумом Ал Матрушијем, првим човеком Стратешког комитета Савета слободних зона Дубаија, Привредна  комора Србије нашим привредницима обезбеђује повлашћене услове за пословање у 11 слободних зона Дубаија које окупља овај Савет. То  подразумева убрзане процедуре за отварање компанија, прибављање дозвола, царинске и инспекцијске документације, као и могућност  анализе тржишта, финансирања пројеката и проналажење адекватних партнера за њихову реализацију.  Уласком у слободне зоне Дубаија, о чему већ преговарају прве наше компаније, српској привреди  отвара се могућност изласка и на друга тржишта региона, Африке и Индије”, изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Дводневну посету Емиратима, током које ће сутра потписати и меморандум о разумевању са Абу Даби Портс, компанијом која се бави управљањем развојем и комерцијализацијом лука и слободних зона у Абу Дабију, Чадеж је почео разговором са Хамадом Мубараком Буамимом, председником Привредне коморе Дубаија, која је и подржала отварање Канцеларије ПКС у просторијама ове коморе.

„Србија је за нас пословни центар Југоисточне Европе”, нагласио је  Хамад Мубарак Буамим и најавио да ће лично предводити велику  привредну делегацију Дубајиа, која ће  у априлу  наредне године допутовати у Србију.

Могућности за већу трговинску и инвестициону сарадњу и заједничке пројекте постоје у готово свим областима пословања од агробизниса, преко енергетике и екологије, одбрамбене и авио индустрије, грађевинарства, саобраћаја, туризма и здравства до информационих технологија. Привредне коморе Србије и Дубаија, заједничким активностима и умрежавањем привредника, допринеће да се тај потенцијал, што пре и што боље, у обостраном интересу пословних заједница, реализује, оценили су председници две коморе.

Председник Привредне Коморе Србије данас је у Дубаију посетио  и једну од највећих слободних зона у  Емиратима Dubai South и са руководством зоне разговарао о конкретним могућностима за пословање компанија из Србије.

Dubai South је иначе велики пројекат  који је покренула тамошња влада са намером да подржи отварање компанија, како мултинационалних корпорација, тако и малих и средњих предузећа из свих сегмената пословања и креира чак 500.000 радних места. Ова слободна зона, у којој послује више од 5.000 компанија, биће домаћин Светске изложбе World Expo 2020 чија је тема дигитализација и на којој ће се српска привреда представити на великом националном штанду.

You might be interested in