Подршка компанијама у развоју пословања

Компаније из Србије и Босне и Херцерговине из сектора дрвне, прехрамбене и металопрерађивачке индустрије имаће прилику да у наредне две године унапреде пословање, извозне и иновационе капацитете у оквиру пројекта “Подршка за унапређење конкуретности и запошљавања –ENHANCE”. Кроз развој брендинг стратегија за своје производе и услуге, анализу извозних тржишта као и повезивање са партнерима, 45 фирми учесница на пројекту, биће у прилици да и на овај начин унапреде пословне перформансе, истакнуто је данас на представљању пројекта на Златибору.     
“Циљ је јачање економског раста и одрживих могућности запошљавања у индустријским малим и средњим предузећима на прекограничном подручју Сарајевске макрорегије и Златиборског округа“, рекла је Ана Лапчевић, директорка Регионалне привредне коморе Златиборског управног округа. Додаје да ће се кроз пројекат развити алати који ће компанијама овог региона помоћи у развоју извозних капацитета и иновација и допринети бољој процени  тржишта и комерцијализацији њихових производа.   
Током трајања пројекта “Подршка за унапређење конкуретности и запошљавања –ENHANCE” за компаније из БиХ и Србије биће организовани е- learning курсеви, обуке за припрему и писање пројеката, а један од резултата пројекта биће и израда водича за приступ средствима домаћих и међународних финансијских институција.
Пројекат се реализује у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014 – 2020, а партнери на пројекту су  Регионална привредна комора Златиборског управног округа, Господарска комора Федерације Босне и Херцеговине и Центар за едукацију и подизање свијести о потреби повећања енергетске ефикасности-ENERGIS.
Реализацију активности ће пратити Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније Репубилике Србије.

You might be interested in