ПКС позвала компаније и образовне институције из света на сарадњу

Развој стартап центара и научно-технолошких паркова, образовање младих кадрова на модерним факултетима који пружају неопходну инфраструктуру, знање и материјале за рад, кључне су предности Србије која од 2016. године кроз дуални модел учења ствара обучене кадрове који ће својим знањем и вештинама моћи да одговоре на савремене потребе привреде 21. века, изјавила је Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за едукацију, дуално образовање и образовне политике Привредне коморе Србије и директор Пословне академије ПКС.  
Компаније из Србије на Светској изложби се представљају изузетним знањем и искуством које може да одговори на потребе савремене привреде, истакла је Ковачевићева након панела „Едукација и развој предузетничког еко-система“ који се одржао на павиљону међународне логистичке корпорације „DP World“ у оквиру Експо 2020 Дубаи.  
„Позвали смо компаније и образовне установе широм света на сарадњу, размену искустава и знања. Представили смо дуални модел образовања у средњим школама и факултетима у Србији и позвали све заинтересоване младе иностране студенте да пронађу начине и могућности за студирање у нашој земљи“, рекла је Ковачевић. На 4. тематској недељи у Дубаију, државно-привредна делегација Србије представила је иновативне едукативне и дидактичке материјале, различита софтверска решења као и отворене интерактивне платформе, онлајн алате и опрему за решавање проблема и изазова у пословању. Са циљем привлачења нових инвестиција, пројеката и сарадње са међународним стартап центрима и научно-образовним институцијама, др Милан Ранђеловић, директор Научно-технолошког парка Ниш, представио је на панелу нишки НТП који је у стручним круговима у свету препознат као пример добре праксе. „До сада смо ми учили од других, учићемо и даље, али је добро да смо дошли до тога да данас на нашем искуству могу да уче други екосистеми у свету. На глобалној конференцији презентовали смо успешне резултате државе у развоју дигитализације и научно-технолошких паркова“, изјавио је Ранђеловић. Представници 60 компанија, научно-образовних институција и установа, научно-технолошких паркова и иновационих центара, одржаће током наредних дана бројне Б2Б састанке у Бизнис хабу ПКС са представницима компанија из држава учесница Експо-а, и учествовати на стручним форумима и конференцијама.

You might be interested in