Нове шансе за пословну сарадњу Србије и Египта

Отворене су бројне могућности за сарадњу Србије и Египта и договорени нови послови у областима пољопривреде, хемијске индустрије, ИТ, пољомеханизације, путне инфраструктуре и логистике, изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, који је предводио привредну делегацију наше државе у посети Каиру.  
Организовани су билатерални састанци са најистакнутијим египатским привредницима који послују у сектору хемијске индустрије, пољопривреде и пољопривредне механизације, сектору логистике и опреме за путну инфраструктуру, ИТ и сектору туризма.  
Чадеж је приликом представљања потенцијала у сарадњи са египатским тржиштем, поручио да су компаније из Србије спремне да са партнерима из Египта учествују у различитим облицима сарадње, посебно у области инвестиционих улагања у одређеним секторима привреде, али и у осмишљавању стратегије за наступ на трећим тржиштима, што се посебно односи на земље Африке и Блиског истока. 
Представници египатске пословне заједнице исказали су велику заинтересованост за партнерство са нашим компанијама из свих сектора, а имајући у виду опсежне планове Владе Египта садржаним у “Визији 2030”, који подразумевају озбиљну диверсификацију египатске економије и имплементацију великих инфраструктурних пројеката.  Чадеж се у Каиру састао и са Тареком Ел Молаом, министром за нафту и минералне ресурсе Египта са којим је разговарао о могућностима заједничких послова две привреде у коришћењу фосфата у индустрији, с обзиром да је Египат један од највећих произвођача тог минерала у свету. Привредну делегацију из Србије чиниле су компаније Нелт, ФПМ Агромеханика, Еликсир Група, Институт Влатаком, Агроунија, “WolkAbout” и Зопа. Станко Поповић, председник „Еликсир Групе“ рекао је да су египатски партнери изразили жељу за сарадњу и да су направљени први контакти и идентификоване тачке заједничког интереса. Спољнотрговинска размена између Србије и Египта у 2021. години износила је 79,7 милиона америчких долара, што говори о значајном простору за даље унапређење пословних односа две привреде. Најзаступљенији извозни производи Србије у Египат су дуван, производи наменске индустрије и трактори, док смо највише увозили хемијске производе, со и воће.                             

Фото: Данијела Стрижак

You might be interested in