Извоз замрзнуте малине опао, али приходи повећани

Извоз замрзнуте малине из Србије опао је током осам месеци ове године за 33 одсто у односу на исти период 2021. године, али је упркос мање извезеним количинама остварен већи приход, показују подаци Групације произвођача свежег и замрзнутог воћа и поврћа Привредне коморе Србије.  
Током осам месеци прошле године извезено је нешто више од 65.000 тона, док је за исти период ове године извезено око 43.000 тона замрзнуте малине.  
Процене са терена указују да је сезона малине 2022. године у Србији донела нешто више од 90.000 тона рода, док је додатних, око 15.000 тона замрзнуте малине из прошлогодишње бербе, остало непродато у хладњачама. Иако су овогодишње извезене количине малине ниже него претходне године, укупни приходи су са око 200 милиона евра за период од осам месеци у протеклој години, порасли на нешто више од 224 милиона евра у овој години. Овогодишња откупна цена свеже малине кретала се од 500 до 650 динара за килограм, док је у 2021. години просечна откупна цена износила 420 динара за килограм. С обзиром да се у Пољској килограм малине плаћао око 3 евра на почетку бербе, да би у задњим недељама бербе цена пала на око 2 евра за килограм, српски извозници имају потешкоћа са својим ино купцима у правдању нових виших извозних цена малине. Такође, треба имати у виду и да је Украјина, и поред тренутне ситуације ове године, имала јако добру бербу малине, а цене по којима се украјинска малина нуди на тржишту Западне Европе се крећу од око 3,30 евра за килограм за целу малину и око 2,35 евра по килограму за малину „гриз“. Констатовано је да је падом продаје у супермаркетима, као и мањом потражњом индустрије прераде воћа (џемови, јогурти и сл.) широм Европе, а пре свега Немачке као нашег највећег извозног тржишта, дошло до значајног пада потражње за српском малином. Према информацијама које долазе са иностраних тржишта, очекује се даљи пад цене малине, пре свега због значајнијег пада потражње из САД-а, као и већ поменутог пада потражње у Западној Европи. У зависности од тржишта, пад продаје се креће између 10 одсто у Француској до чак 40 процената у Немачкој. Ово су уједно два највећа тржишта за замрзнуту српску малину и заједно купују скоро половину укупне извезене количине овог производа. Добре вести су да је забележен раст продаје на неким новијим тржиштима, попут Аргентине и Саудијске Арабије, али извезене количине су још увек мале да би значајније утицале на укупно повећање извоза.

You might be interested in