Еликсир група планира да гради фабрику у Египту 

Домаћа компанија Еликсир група договорила је сарадњу са водећом египатском компанијом за експлоатацију и истраживање руде фосфата Mirs Phosphate Company (MPCO), која подразумева заједничке активности почев од експлоатације нових рудних поља у области Црвеног мора, преко размене знања и технологија до изградње заједничке фабрике у Египту. То је потврђено потписивањем Меморандума о сарадњи две компаније у Еликсир групи, у Новом Саду. 
„На састанку са египатским партнерима договорили смо више џоинт венчера (joint venture). Наши институти радиће обогаћивање и пречишћавање фосфорне стене, јер имају богато искуство у томе, како би се подигао квалитет египатског фосфата“, рекао је Станко Поповић, директор Еликсир групе. 
Радићемо и студију изводљивости за изградњу заједничке фабрике фосфорне киселине у Египту по Еликсировој технологији. То би био џоинт венчер у Египту, додао је Поповић.
Чвршће повезивање Еликсира са египатском националном рударском компанијом, по његовим речима, дугорочно би обезбедило стабилно снабдевање нашег тржишта и пољопривредника.„Ми смо нашим египатским пријатељима представили наш know-how, они су задовољни докле је Еликсир стигао у знању и технологијима и желе то знање да примене код њих, јер наша компанија извози своје производе у 85 земаља света и има фабрике фосфорне киселине“, истиче Поповић.Захвалио је Привредној комори Србије и председнику Марку Чадежу уз чију су подршку, како је нагласио, успели да се повежу са MPCO, која има право на експолоатацију 70 одсто укупних резерви налазиша руде фосфата у Египту. „Посао који је компанија Еликсир договорила  са египатским партнером, и то  само четири месеца после прве посете Египту у организацији Привредне коморе  Србије, најбољи је доказ да  огромни потенцијали  сарадње привреда Србије и Египта, осим у области повећања трговинске размене,  постоје и у сфери инвестиција и заједничких улагања, како овде и тако и на египатском тржишту. Уједно то је потврда  да Србија има компаније, као што је Еликсир,  способне не само да  инвестирају ван  граница своје земље, већ и да кроз заједничке  пројекте своје знање и најсавременије технологије пренесу партнерима у иностранству. Осим у успостављању контаката и умрежавању  наших пословних заједница, на подршку Привредне коморе Србије, српске и египатске фирме моћи ће да рачунају у свим фазама реализације договорених пројеката“ , изјавио је Марко Чадеж, председник Коморе уз честитке Еликсиру на постигнутом  договору о сарадњи  са водећом египатском компанијом у области екплоатације и истраживања руде фосфата.

You might be interested in