Данас се затвара EXPO 2020 Дубаи

После шест месеци највећег догађаја на планети, Светске изложбе у Дубаију, на којој су 192 земље представиле највеће умове и иновације данашњице и који је посетило више од 23 милиона посетилаца из целог света, Експо 2020 Дубаи, данас се затвара.   
Србија је на свом до сада највећем представљању на некој светској изложби, наступила под мотоом “Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност”. На архитектонски занимљивом и дигитализованом Павиљону Србије, од чак 2.000 квадрата, Србија је угостила више од милион и двеста хиљада посетилаца, остварено је више од 10.000 пословних контаката, а представљене су бројне иновације због којих је Србија постала тема великог броја светских и домаћих медија.  
Марко Селаковић, директор бизнис програма Србије на Експо 2020 Дубаи и представник ПКС у УАЕ, наводи да је на Експо-у учествовало више од 1200 привредника у 9 тематских седмица, остварено је више од 10.000 пословних контаката са представницима више од 120 земаља света, успостављен је Бизнис хаб Србије, први те врсте у свету, потписано више од 40 уговора и предуговора, а више од 20 компанија припрема се да отпочне посао у УАЕ и на Блиском истоку. „Успоставили смо успешну сарадњу са више од 120 земаља са свих континената и успели смо да представимо наше компаније и наш инвестициони потенцијал. Покренута су и нова партнерства са земљама попут Мексика, Малезије, Аргентине, као и са Саудијском Арабијом”, наводи Селаковић. “Учешће на Експоу омогућило нам је, не само да представимо своје потенцијале, развијамо пословне мреже и подижемо имиџ наше земље, већ и да радимо на даљем учвршћивању партнерства између Србије и УАЕ и веома је значајно што је Србија препозната као инвестициона и туристичка дестинација”, истиче Татјана Матић, генерална комесарка Србије за Експо 2020 Дубаи и министарка трговине, туризма и телекомуникација. Она је најавила и да се држава Србија већ припрема за следећи наступ на Светској изложби која се одржава 2025. године у Осаки у Јапану, али и да је Београд поднео кандидатуру за домаћина специјализованог Експо-а 2027. године.  У Дубаију су представљени највећи економски, технолошки, инвестициони, туристички и културни потенцијали Србије, а Србија је освојила свет и светску медијску јавност достигнућима и иновацијама пре свега из сектора креативних индустрија, најмодернијих технологија и врхунске науке, представљајући се први пут на овој манифестацији под брендом националне платформе Србија ствара / Serbia creates.  “Оборили смо рекорде досадашњих представљања Србије на светским изложбама и поставили нове стандарде нашег међународног презентовања у свету”, истиче Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам, која предводи тим платформе Србија ствара. Одржано је и пет инвестиционих конференција које су окупиле преко 400 инвеститора из целог света.

You might be interested in