Više stotina dece učestvovalo na inkluzivnoj sportskoj manifestaciji „Sport za sve”

Danas je održana završna manifestacija projekta „Sport za sve“, koji realizuje Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda, uz podršku Grada Beograda, UNICEF-a i NCR fondacije.Više stotina dece različitih nivoa invaliditeta danas je imalo prilike da sa svojim drugarima uživaju u sportskom danu i da se oprobaju u sportskim aktivnostima -u košarci u kolicima, sedećoj odbojci, badmintonu, golfu, golbalu, tekvondu, veslanju, plesu, stonom tenisu, i mačevanju u kolicima.

Sa decom predškolskog i školskog uzrasta družili su se i naši trofejni paraolimpijci, a  Željko Dimitrijević, jedan od najuspešnijihparaolimpijaca, otvorio je manifestaciju „Sport za sve”.

„Sport je najlepši i pravi primer da mi ne živimo jedni pored drugih nego zajedno, i da je  inkluzija bitan sastavni deo sistema naše zajednice,“ rekao je Velimir Knežević, predsednik sportskog Saveza osoba sa invaliditetom Beograda.

„Grad Beograd kontinuirano pruža podršku osobama sa invaliditetom, u unapređenju njihove zdravstvene zaštite, kao i ekonomskom osnaživanju, ali i obezbeđivanjem uslova za stalni, kontinuiran i sistematičan sportsko–rekreativni život, a sve u cilju poboljšanja uslova života osoba sa invaliditetom,“ rekao je Petar Jordanov, direktor Centra za Smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

U sklopu ovog projekta realizovane su sportske inkluzivne manifestacije i zajedničke sportsko-rekreativne aktivnosti za decu sa i bez smetnji u razvoju i invaliditetomkoje imaju za cilj izgradnju inkluzivnog društva koje objedinjava sve svoje različitosti.

„Sport doprinosi integraciji dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i njihovih porodica. On osnažuje decu i pomaže im da prepoznaju svoje potencijale, a zajednici da bude otvorena i uključi ih kao ravnopravne članove društva. Jasno je da sport podstiče pozitivne promene koje želimo da vidimo širom Srbije. Zato, zajedno sa Prvom TV, organizujemo Teleton da bismo prikupili sredstva za implementaciju sličnih projekata i u drugim opštinama u Srbiji. Svi mogu da nam se pridruže – gledajte Teleton 17. decembra u 19 časova. Udruženi možemo da osiguramo da svako dete dosegne svoj puni potencijal,” izjavio je Michel Saint-Lot,direktor UNICEF-a u Srbiji.

Ovaj događaj, koji se realizuje zahvaljujući NCR fondaciji i partnerstvu UNICEF-a i Grada Beograda, ima za cilj da promoviše i podstiče značaj sporta i fizičke kulture i inkluzivni pristup kao bitan deo sistema društvenih vrednosti zajednice.

Related Post