Problemi sa erekcijom ukazuju na mogući infarkt ili šlog

Stručnjaci u poslednje vreme tvrde da mnogi muškarci srednjeg doba proživljavaju muški klimaks. Ono što se kod jačeg pola oduvek smatralo jednostavno starenjem, sada je dobilo novi naziv, andropauza.

Posle tridesete godine života kod većine muskaraca, dolazi do pada testosterona tempom od 10 odsto po deceniji i to se smatra normalnim smanjivanjem. Kada nivo tog hormona počne da opada brže, stručnjaci govore o tome da osoba prolazi kroz andropauzu. Iako je termin skovan 40-tih godina u medicinskoj literaturi, službeno je ušao tek 60-tih godina. Sve donedavno, lekari nisu mogli da urade pouzdane testove za odredjivanje nivoa testosterona.

Naime, nakon tridesete godine života sa sporijom proizvodnjom testosterona dolazi i do povećanje produkcije globulina, koji za sebe veže polne hormone tako da telo moze da iskoristi samo ono što od njega ostane. Prvi i svakako jedan od najneprijatnijih efekata andropauze upravo je slabljenje polnog nagona. Ne samo da dolazi do gubitka interesa za seksualni zivot , nego dolazi i problema sa erekcijom. Za većinu muskaraca, erektilna disfunkcija može biti prvi znak upozorenja o dolasku andropauze.

To je samo jedan mali deo, eksponent vaskularne mreze. Dešavanja na tom polju, ako neko naglo izgubi erektilnu disfunkciju, bukvalno dovode do toga da može očekivati za par meseci infarkt ili šlog, ukazuje prof. dr Srdjan Popović.

Ako je uzrok ovog zdravstvenog problema neurogena komponenta, onda je rešenje tandalafinski test uz preparat Bilive, koji je tu najefikasniji za psihogene erektilne disfunkcije.

Dovoljno je da pacijent uzme tabletu i vidi da li ima efekta. Reč je o snažnim vazodilatatorima koji šire krvne sudove uz pomoć inhibitora 5-fosordiasteraze, rekao je prof. dr Srdjan Popović.

Sa telesne strane, andropauza dovodi do gubljenja mišićne mase i povećanja udela masnog tkiva na gornjem delu tela.

You might be interested in