PKS podržava mlade da razvijaju biznis

SlikaVest: Beograd, 28. februara – U Privrednoj komori Srbije osnovan je Savet za omladinsko preduzetništvo sa ciljem da podrži mlade u biznisu da realizuju svoje ideje i uspešno savladaju početničke izazove u poslovanju.

Konstitutivnoj sednici prisustvovali su predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić koji su izjavili da očekuju rast startup-ova i povećanje zaposlenosti mladih.

Namera je da kroz rad Saveta ojačamo preduzetnički duh, naveo je Čadež, da ohrabrimo mlade da se upuste u privatan biznis, povežemo njihovu energiju sa znanjem iskusnih.

On je ukazao da je u Srbiji, prema podacima nedavnog istraživanja, tek svaki četvrti preduzetnik i svaki 17. vlasnik preduzeća mlađi od 30 godina.

“Svaki treći ili četvrti mladi čovek koji traži posao je stariji od 15 godina, a mlađi od 25 godina i ta slika mora da se promeni”, ističe Čadež.

Prema njegovim rečima, od 700.000 ljudi koje NSZ registruje kao nezaposlene, čak je četvrtina mlađih od 30 godina, a oko 150.000 mladih koji bi mogli da stvaraju novu vrednost i doprinose nacionalnog dohotku niti rade niti se školuju.

Predsednik PKS je objasnio da će se Savet baviti strateškim razvojem omladinskog preduzetništva, zastupanjem interesa preduzeća u prvih pet godina poslovanja, unapređenjem komunikacije i ambijenta za preduzetništvo, kako bi se mladi što efikasnije uključili u svet rada i smanjila nezaposlenost.

Resorni ministar Vanja Udovičić podseća da je prošle godine šest odsto više mladih želelo da počne samostalni biznis u odnosu na 2015. godinu, dodajući da je PKS idealan partner na stvaranju podsticajnog ambijenta za zapošljavanje mladih.

“PKS je prepoznala značaj preduzetništva i mladih u Srbiji, to je pozitivan impuls za sve mlade u Srbiji”, naglasio je Udovičić.

Ministarstvo će narednog meseca potpisati Sporazum o saradnji posvećen poboljšanju uslova za mlade, kako bi se uhvatili u koštac sa lošim brojkama, najavio je ministar.

Članovi Saveta za omladinsko preduzetništvo su Erste Bank, Ernst & Young, CreITive OnoBikes, 30Hills, Slatko srce, GIZ, CityExpert, Privredni forum mladih, Udruženje mladih privrednika Srbije, Dostignuća mladih, SKONUS, AIESEC, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, Poslovno tehnološki inkubator tehničkih fakulteta, SEVEN, BOŠ, ICT Hub.

Savet će biti vodič kroz administraciju mladima koji žele da započnu svoj posao.

Mladi privrednici Isidora Filipović i Igor Jović, članovi Saveta, spremni su da prenesu svoje znanje i iskustvo mladima koji žele da započnu posao i da im pomognu da lakše prevaziđu probleme kroz koje su i sami prošli.

Related Post