Otvoren vetropark Alibunar

SlikaVest,Alibunar,11.septembar-Belgijska kompanija Elicio otvorila je danas još jedan vetropark u Srbiji, sa 21 turbinom ukupne snage 42MW. Investicija vredna 80 miliona eura ubuduće će snabdevati energijom vetra još 38000 domaćinstav.

 Svečanosti povodom završetka vetroparka Alibunar prisustvovali su ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, ambasadori kraljevine Belgije i Švajcarske, IFC, Unicredit banke, predstavnici pokrajinske Vlade, opštine Alibunar i brojni partneri i saradnici na projektu.Puno vremena i energije uloženo je da bismo došli do jedne ovako moderne, razvijene i tehnološki napredne Srbije u kojoj možemo videti vetroparkove. Želim posebno da se zahvalim investitoru  koji je našu zemlju prepoznao kao stabilanog i snažanog partnera za ovakave projekte, kojih će ubuduće biti i više i koji će uticati na povećanje ukupne energetske sigurnosti i potrošnje energije iz obnovljivih izvora energije, izjavio je ministar Aleksandar Antić i dodao da će do kraja godine u rad biti pušteno još 200 MV iz energije vetra, a 2019. i 2020. i dodatnih 200MV čime će biti zaokružen cilj od 500 MV iz energije vetra.

Generalni direktor kompanije Elicio NV, Ludo Vandervelden istakao je značaj podrške srpske vlade , lokalne samouprave i velikih finansijskih institiucija u realizaciji projekata iskorišćavanja obnovljivih izvora energije:Danas slavimo otvaranje našeg drugog vetroparka i zahvaljujući ovom visokonaponskom projektu, kao i prošlogodišnjem projektu Malibunar, ubuduće ćemo snabdevati preko 45000 domaćinstava energijom vetra, a postigli smo i značajno smanjenje od 105 hiljada tona manje ugljen dioksida, što je veliki doprinos žaštiti zivotne sredine.Finansijsku podršku projektu pružili su IFC grupacija Svetske banke, Unicredit bank, FMO i GGF koji su uložili 60 miliona eur i time potvrdili svoju zainteresovanost za tzv. projekte zelene energije i borbu protiv klimatskih promena.Vetropark Alibunar je savršen primer projekta zelene energije u Srbiji. On će doprineti da Srbija ispuni svoje obaveze u okviru ugovora o osnivanju Energetske zajednice da 27% njene potrošnje do 2020.godine bude iz obnovljvih izvora, objasnio je Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-a za centralnu ijugoistočnu Evropu. A sa njim se složila i predsednica IO Unicredit Bank Feza Tan, dodavši da je ponosna što je Unicredit Bank jedan od partnera koji će zajedno sa ostalim učesnicima u projektu doprineti zdravijoj i boljoj budućnosti novih generacija i okruženja.

Svečanosti je prisustvalo i 60 mališana iz osnovnih škola na opštini Alibunar, sa kojom kompanija Elicio ima izuzetnu saradnju. Mališani su danas sa zvanicama simbolično pokrenuli jednu turbinu, a od oktobra vetropark Alibunar biće priključen na mrežu i počeće da proizvodi električnu energiju.

You might be interested in