Mladi fizičari, hemičari i matematičari osvojili su 15 medalja na ovogodišnjim medjunarodnim olimpijadama – jednu zlatnu, 9 srebrnih i pet bronzanih medalja. Sledi još Medjunarodna informatička olimpijada, koja će biti održana u Teheranu od 28. jula do 4. Avgusta.

Srpski tim sastavljen od petorice gimnazijalaca, koji je ostvario istorijski uspeh na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Indoneziji osvojivši jednu zlatnu i četiri srebrne medalje, doputovao je danas u Beograd.

Na na najprestižnijem svetskom takmičenju srednjoškolaca iz fizike zlatnu medalju osvojio je Kraljevčanin, Dušan Đorđević iz Matematičke gimnazije iz Beograda.

Srebrne medalje osvojili su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu: Marko Šušnjar iz Pančeva i Vuk Radović iz Beograda, kao i braća Novak i Bogdan Stanojević iz gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša.

Samo je još jednom u istoriji učešća Srbije na ovom takmičenju ostvaren ovakav uspeh – u Padovi 1999. godine. Ovo je peta zlatna medalja za Srbiju na do sada održanim olimpijadama.

Ekipu srednjoškolaca koji su predstavljali Srbiju vodili su profesori iz Društva fizičara Srbije–dr Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta u Beogradu i Veljko Janković sa Instituta za fiziku iz Zemuna.

Olimpijada u Indoneziji održana je od 16. do 24 jula u gradu Jogiakarta (Yogyakarta).

MATEMATIČARI EKIPNO POSTIGLI NAJBOLJI PLASMAN DO SADA

Ekipa matematičara koja je predstavljala Srbiju na Medjunarodnoj olimpijadi u Brazilu, doputovala je sinoć u Beograd.

Profesori Bojan Bašić I Dušan Đukić, koji su vodje tima, istakli su da je Srbija, ekipno osvojila vrlo dobro 18 mesto u konkurenciji 11 zemalja iz celog sveta.

Profesor Bašić je naglasio da je Društvo matematičara  uvelo nove reforme u pripremama za olimpijadu, koje su, sudeći po medaljama, dale rezultate.

Prethodnih godina Srbija je ekipno bila na 25 mestu, a ove godine je napredovala za sedam mesta, rekao je on i dodao da će Društvo matematičara nastaviti da radi na unapredjenju srednjoškolske matematike u Srbiji.

Učenik II razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, Aleksa Milojević je rekao da se ekipa dobro spremila i da će nastaviti da radi kako bi postigla rezultate i na sledećoj olimpijadi koja je u Rumuniji.

“Sad ide letnji raspust i moramo i mi da se malo odmorimo od matematike”, dodao je on.

Jedina devojka u timu, Jelena Ivančić, koja je osvojila bronzu je istakla da ih sve spaja ljubav prema matematici.

Na pitanje koliko dnevno vremena provede vežbajući matematiku, ona je odgovorila da radi kad želi, koliko želi i kad je inspiriše neki zadatak.

Marko  Medvedev, učenik III razreda Matematičke gimnazije okitio se sa srebrom , a njegov brat blizanac Igor sa bronzanom medaljom.

Govoreći o olimpijadi, Marko se našalio da su imali 17 protivnika na takmičenju, a da su Grci jedini sa Balkana bili bolji od srpskog tima. Njemu je za zlato falilo tri poena.

Pavle Marinović, učenik II razreda Matematičke gimnazije, je pojasnio da je takmičenje trajalo dva dana, po pet sati i da je na njemu bio najteži zadatak koji se ikada pojavio na olimpijadi.

Za Ognjena Tošića ovo je poslednja olimpijada za srednjoškolce, jer ono od nove školske godine obrazovanje nastavlja na Kembridžu.

Predsednik Društva matematičara prof. Vojislav Andrić je čestitao učenicima na postignutom uspehu i pomenuo da je, osim Ministarstva prosvete, odlazak olimpijaca na takmičenja podržao NIS i revizorska kuća KPMG.

HEMIČARI OSVOJILI ČETIRI MEDALJE

Gimnazijalci iz Srbije osvojili su četiri medalje na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi koja je održana na Tajlandu od 6. do 15. jula.

Učenik beogradske Matematičke gimnazije Damjan Čubraković osvojio je srebrnu medalju, a sa tri bronze su se okitili Andrej Kukuruzar,  učenik somborske gimnazije “Veljko Petrović”, Andrej Kovačević iz Užičke gimnazije i Anamarija Nikoletić iz Matematičke gimnazije u Beogradu.

Oni su učestvovali na takmičenju sa mentorima iz Srpskog hemijskog društva, profesorom Dušanom Sladićem sa Hemijskog fakulteta u Beogradu i profesorom Nikom Radulovićem sa PMF-a u Nišu.

Najbolji mladi matematičari, hemičari, fizičari otputovali su i ove godine na međunarodne naučne olimpijade zahvaljujući podršci KPMG Beograd, koji je za sve učenike i mentore obezbedio avionske karte za takmičenja, kotizacije i prateće troškove u vrednosti od 2,3 miliona dinara.

Ugovore o donaciji od 2,3 miliona dinara potpisali su predsednici društava matematičara, fizičara i hemičara Srbije Vojislav Andrić, Ivan Dojčinović i Živoslav Tešić i direktor KPMG u Beogradu Džejms Tornli.

Uz pomoć KPMG i na Medjunarodnu informatičku olimpijadu otputovaće tim Srbije, kao i najbolji učenici osnovnih škola koji u decembru učestvuju na Medjunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi, svetskom takmičenju iz hemije, biologije i fizike.

KPMG je i prošle godine sa više od dva miliona dinara pomogao odlazak najboljih učenika iz Srbije na medjunarodne olimpijade, sa kojih su se vratili okićeni sa jednom zlatnom medaljom, osam srebrnih i 14 bronzanih medalja.

Related Post