Istorijski uspeh: Zlato i četiri srebra na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi

Srpski tim sastavljen od petorice gimnazijalaca ostvario je istorijski uspeh na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi koja je održana u gradu Jogiakarta u Indoneziji osvojivši jednu zlatnu i četiri srebrne medalje.

Na na najprestižnijem svetskom takmičenju srednjoškolaca iz fizike zlatnu medalju osvojio je Dušan Đorđević iz Matematičke gimnazije iz Beograda, dok su srebrne medalje osvojili: Marko Šušnjar i Vuk Radović iz Matematičke gimnazije iz Beograda, i Novak i Bogdan Stanojević iz gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša.

Samo još jednom u istoriji učešća Srbije na ovom takmičenju je ostvaren ovakav uspeh (Padova, Italija, 1999.). Ovo je peta zlatna medalja za Srbiju na do sada održanim olimpijadama.

Ekipu srednjoškolaca koji su predstavljali Srbiju vodili su profesori iz Društva fizičara Srbije –  Tim Srbije učestvovao je na olimpijadi zahvaljujući podršci KPMG Beograd, koji je za sve olimpijce obezbedio avionske karte za takmičenja, kotizacije i prateće troškove.dr Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta u Beogradu i Veljko Janković sa Instituta za fiziku iz Zemuna.

Na svetskom takmičenju iz fizike naši učenici su do sada osvojili pet zlatnih, 23 srebrne i 55 bronzanih medalja.

You might be interested in