FINNO- нова онлајн платформа за развој пословања компанија из региона

Привредна комора Србије 25. јуна oрганизује онлајн конференцију на којој ће бити представљени програми подршке и кредитне линије за мала и средња предузећа на Западном Балкану, као и могућности финансирања путем ризичног капитала ( venture capital). Конференција, која се организује у оквиру WB EDIF Пословног форума 2021 и у партнерству са Европском мрежом предузетништва (ЕЕН) и Европским инвестиционим фондом (ЕИФ), одржаће се путем иновативне онлајн платформе FINNO https://finno.b2match.io/ намењене развоју  пословања компанија из региона.  
„Основна идеја успостављања FINNO платформе била је да малим и средњим компанијама пружимо потпуне информације о доступним изворима финансирања из европских и регионалних фондова и програма финансијске подршке“, каже Гордана Тиодоровић, помоћник директора Сектора за заступање и заштиту интереса чланица ПКС. Додаје да платформа поред извора финансирања пословних пројеката садржи обједињене актуелне позиве и вести, базу понуде и потражње као и повезивање компанија како би развијале технологије и иновације. 
 Платформа, која је развијена на иницијативу Привредне коморе Србије, као координатора ЕЕН Србија конзорцијума и уз подршку ЕЕН конзорцијума региона, нуди могућност организације онлајн догађаја и билатералних сусрета али садржи и све неопходне информације о расположивим ЕУ и регионалним фондовима и програмима финансијске подршке. Циљ је да на једном месту буду све потребне информације за развој иновативности, конкуретности и пословања компанија из  Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Хрватске и Словеније.Креирање FINNO платформе подржали су и европски партнери. Марко Ђулијани из Европског инвестиционог фонда наглашава да информативна платформа попут ове може да буде веома корисна за предузећа која на тај начин могу директно да се упознају са ЕУ иницијативама које су им на располагању, док Синиша Марчић из Регионалног савета за сарадњу истиче да је један од кључних циљева Акционог плана за Заједничко регионално тржиште до 2024. године стварање диманичног иновационог екосистема на простору Западног Балкана и подстицање индустријског развоја, а да ова платформа представља моћан алат за достизање поменутих циљева.„С једне стране платформа омогућава бољу информисаност о доступним фондовима Европске уније и њиховој бољој искоришћености, док ће могућност билатералног повезивања и пословања компанија унапредити пословање, развој економија и живот грађана у региону Балкана“, поручује Марчић.
фото:ПКС

You might be interested in