Vinsko putovanje kroz Mađarsku

Putevi vina

Putevi vina ili vinske rute vrlo su popularne turističke ture svuda u svetu.
Mađarska, u kojoj tradicija proizvodnje vina traje preko hiljadu godina,  ima 6 razvijenih vinskih regija: Gornju Panonsku, Gornju Mađarsku,Tokaj, Balaton, Panonsku i Dunavsku regiju i čak 22 vinska distrikta.
U malim vinskim podrumima posetioci mogu da degustiraju lokalne specijalitete, dok u nekim vinarijama  čak mogu i da naprave svoje mešavine cuvée vina.

EGER – mađarska Burgundija

Eger se nalazi na severu zemlje. Osim elegantnih vina poput „Bikove krvi“ (Bikavér) ovde se proizvode  kompleksna  vina, punog ukusa, koja se mogu uporediti s vinima Burgundije. Pored vina, Eger je poznat i po termalnoj banji sa 20 bazena  (6 na otvorenom, 14 u zatvorenom delu).
Najbolje vreme za degustaciju crnih vina iz Egera je „Festival Egri Bikavér„ koji se održava u julu mesecu.

BALATON – mađarska Toskana

Tradicija pravljenja vina ovde je stara preko 2000 godina.
Pogodno tlo i mediteranska klima  čine vina iz okruga Badčonji  poznatim u svetskim okvirima; od grožđa iz Balatonbolgara se pravi niz sort belog i crvenog vina, ali i odlično penušavo vino; u  Zali se proizvodi prepoznatljivo belo vino, a na samom severu jezera zaći ćete u vinski distrikt Nađ Šomlo čija su bela vina  najveći rival Tokaju. Za ljubitelje špricera, Balaton je raj na zemlji.
No pored uživanja u vinima, Balaton pruža još pregršt sadržaja. Jedrenje, bicikliranje, šetnja uz obalu jezera ili veslanje u podzemnim pećinama Tapolce jedinstveni su doživljaji.

ETJEK BUDA

Romantičan i  veoma živ krajolik iscrtan živopisnim brdima i vinogradima, prepun vinarija, i dalje čuva svoj starinski životni stil, a nalazi se nadomak Budimpešte.  Područje oko Etjeka, Pazmanda i Velence-a daje široku paletu vina koja čuvaju individualnu i nijansiranu notu teroara oko glavnog grada.
Kako ste blizu prestonice, turističkih sadržaja vam neće nedostajati. Festivali hrane i vina organizuju se  tokom cele godine, a naša preporuka je tim bilding na kome možete kuvati sa svojim kolegama uz stručno vođenje.

VILANJI

Desetak kilometara severno od granice sa Hrvatskom i nekih četrdesetak od srpskog graničnog prelaza Batina, proteže se neobično brdo Villányi-Hegység ili planina Vilanji. Vilanji pripada Panonskoj vinskoj regiji.
Vilanji, mesto od 3.500 stanovnika, godišnje beleži preko 60.000 noćenja, a uglavnom su u pitanju ljudi koji dolaze da uživaju u kvalitetnoj vinskoj priči crvenih vina!
Ovde se svake godine održava Gere Jazz  Festival, hedonistički spoj vina, hrane i muzike smešten u idiličnom ambijentu istoimene  vinarije.
Nadomak Vilanja, nalazi se “grad bez granica”, Pečuj. Katedrala, sinagoga, džamija, pravoslavna crkva, ranokšćanska nekropola i mauzolej iz 4. veka, kulturna četvrt Žolnai… sve se to načičkalo jedno do drugoga u Pečuju.

TOKAJ

Vinorodna zemljišta Tokaja toliko su plodonosna i specifična da je 2002. ova regija na severoistoku Mađarske uvrštena u UNESCO-ovu svetsku kulturnu baštinu. Vinski region Tokaj sastoji se od 27 sela i oko 6000 hektara vinograda. Bio je to prvi vinski region na svetu označen kraljevskom uredbom iz 1737. godine.
“I neka tokajsko grožđe brzo sazre pod srebrnom kišom nektara” peva mađarska himna.

Najslavnije mađarsko vino je Tokaji Aszu koje se proizvodi u vulkanskom tokajskom regionu . U pitanju je prirodno slatko vino, koje se zbog svog veoma složenog ukusa i prelepe ravnoteže služi u najprestižnijim svetskim restoranima, a čiji su veliki obožavaoci bili  Luj XV, Petar Veliki i Betoven. Priča se da je Luj XIV, poznat kao Kralj Sunce opisao vino kao „vino kraljeva i kralj vina“.

ZANIMLJIVOSTI:
– Sigurno ste čuli za Torley, penušavo vino iz Mađarske? Da li ste znali da je Jozef Torley rođen u mestu Čantavir u opštini Subotica. Pripisuje mu se da je uspostavio jednu od najuspešnijih marki penušavih vina van regije Šampanj. U 19. veku je proizvodnja penušavih vina, u stilu šampanjca, postala popularna u celoj Evropi,  a ova lagana i delikatna vina brzo su se proširila celim kontinentom.

– Najrasprostranjenija sorta grožđa u Mađarskoj je plava frankovka, koju Mađari zovu kekfrankoš. Za ovu popularnu vrstu grožđa vezuje se legenda da je dobila ima po novcu kojim su Napoleonovi vojnici plaćali za njega (plavi franci), a koji je bio mnogo cenjeniji od lokalne valute. Ipak, mnogo je verovatnije da je ime sorte nastalo od naziva nemačke regije Frankonija, odakle je stigla u Mađarsku. Od ove sorte grožđa pravi se čuveno vino iz Egera, Bikova krv, a grad Šopron se smatra prestonicom plave frankovke.

Related Post