Dačić i Bufije o političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Nemačke

SlikaVest: Beograd, 28. februara – Odnosi Srbije i Nemačke su na veoma visokom nivou, ne samo na političkom, već i na ekonomskom planu, poručio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u susretu sa predsednikom Vlade nemačke savezne pokrajine Hesen Folkerom Bufijeom, koji je u trodnevnoj poseti Srbiji.

Dačić je istakao da je obim spoljnotrgovinske razmene prošle godine dostigao skoro 4 milijarde evra, da je Nemačka jedan od najvećih investitora, a nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju preko 35 hiljda radnika.

Šef srpske diplomatije je izrazio zadovoljstvo posetom predsednika Vlade Bufijea, dodajući da je Hesen jedan od četiri nemačke savezne pokrajine sa kojima Srbija ostvaruje preko 70 odsto svog izvoza u Nemačku.

Dačić je naglasio da želimo da unapređujemo saradnju sa Hesenom, što je i cilj ove posete, u političkom, ekonomskom i kulturnom smislu, dodajući da važnu ulogu imaju i naši građani koji žive u ovoj pokrajini.

Bufije je poručio da je došao u posetu Srbiji jer želi da ojača odnose sa Srbijom, ali i da razgovara o pojačanim investicionim aktivnostima kompanija iz Nemačke i Hesena.

Iznoseći uverenje da će do toga uskoro doći, naglasio je značaj reformi u zemlji i doprinosa stabilnosti regiona za privlačenja investicija.

Smatra da je otvaranje poglavlja 20 i 26 u pregovaračkom procesu o članstvu Srbije u EU jako dobra vest i dodao da je prijem regiona Zapadnog Balkana u EU u obostrnom interesu.

Related Post