Ljajić sa turskim premijerom o unapređenju bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje

SlikaVest: Ankara, 28. februara – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas u Ankari sa premijerom Turske Binalijem Jildirimom, sa kojim je razgovarao o unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje dve zemlje.

Jildirim je rekao da Turska podržava reforme koje sprovodi Vlada Srbije, dodajući da posebno mesto u odnosima dve zemlje predstavlja ekonomska saradnja, čiji obim bi svake godine trebalo da raste i obuhvata sve više privrednih oblasti.

Premijer Turske je istakao da će turska Vlada podržati sve razvojne i infrastrukturne projekte koje su u interesu dve zemlje, istakavši na prvom mestu izgradnju autoputa Beograd-Srajevo, koju će zajednički realizovati Srbija, Turska i BiH.

Ministar Ljajić je izrazio zadovoljstvo napretkom u pregovorima o proširenju obima roba i usluga koje će se naći na režimu slobodne trgovine između Srbije i Turske.

On je dodao da očekuje da taj sporazum bude potpisan najkasnije u junu ove godine.

Ljajić je, takođe, zatražio da Vlada u Ankari omogući kvotu za bescarinski izvoz mesa iz Srbije u Tursku, što bi u dobroj meri doprinelo da robna razmena dve zemlje u ovoj godini premaši milijardu evra.

Potpredsednik Vlade susreo se i sa ministrom ekonomije Nihatom Zejbekčijem, kao i sa ministrom poljoprivrede, prehrane i stočarstva Farukom Čelikom.

Na sastanku sa turskim zvaničnicima Ljajić je preneo da će ove godine započeti rekonstrukcija Kalemegdanske i Ramske tvrđave sredstvima Turske razvojne agencije (TIKA).