Čadež: Poglavlje 20 otvara put za konkurentniju privredu

SlikaVest: Beograd, 27. februara – Otvaranje poglavlja 20 – preduzetništvo i industrijska politika i otvaranje i zatvaranje poglavlja 26 – obrazovanje i kultura predstavlja potvrdu napretka Srbije u procesu evropskih integracija i posebno je značajno za poslovnu zajednicu, za kompanije iz svih sektora, za celu privredu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Mada zemlje koje su već završile proces evropskih integracija, poglavlje 20 ubrajaju u lakša za pregovaranje, po rečima Čadeža, predstoji nam veliki posao jer će tok i rezultati pregovaračkog procesa i te kako trasirati buduću mapu puta nacionalne privrede.

Što naše reforme budu uspešnije, strategije, politike i mere koje budemo donosili efikasnije i usklađenije sa standardima i principima razvijenih evropskih ekonomija, ukazao je Čadež, bićemo ne samo bliži pozitivnim ocenama Brisela, već će nam okruženje biti podsticajnije za poslovanje i velikih i malih i srednjih preduzeća, za razvoj preduzetništva i inovacija.

Biće više stranih, ali i domaćih investicija, a lokalna privreda postaće konkurentnija i sposobnija za žestoku utakmicu koja je očekuje na međunarodnom tržištu, zaključuje Čadež.

„U kreiranju novih politika i modela rasta potreban je sektorski pristup koji omogućava jasniji fokus pri definisanju šta želimo da postignemo, namenski kreirane mere podrške za svaki sektor pojedinačno i proaktivan pristup u privlačenju investicija i promociji izvoza”, rekao je predsednik Komore.

On je dodao da je stav Privredne komore Srbije da se nacionalnim politikama moraju podržati sektori koji imaju najveću dodatu vrednost – odnosno najveći stepen finalizacije proizvoda – prerađivačka industrija, potencijal za izvoz i za nove investicije i kapacitet da za sobom povuku i ostatak privrede.

Privredna komora Srbije je, u konzorcijumu sa ekspertskim organizacijama, po rečima Čadeža, već uradila analize performansi i lanaca vrednosti u četiri odabrana sektora, koje će predstavljati važan input za predstojeće pregovore u okviru ovog poglavlja.

Čadež je najavio da se pokreće inicijativa za zajedničku deklaraciju svih poslovnih udruženja u Srbiji, kojom će se, po ugledu na neke druge zemlje, definisati određene tačke iz ugla privrede važne za pregovaranje o ovom poglavlju.

Sektor malih i srednjih preduzeća je okosnica ekonomskog rasta EU, o čemu svedoče podaci da je 2015. godine u EU oko 23 miliona malih i srednjih preduzeća zapošljavalo oko 70 odsto svih radnika i generisalo gotovo tri petine dodate vrednosti u realnom sektoru.

„Da bi naša preduzeća dostigla standarde i bila konkurentna evropskim, neophodno je da radimo na jačanju njihove konkurentnosti, podrškom internacionalizaciji, između ostalog, kroz njihovo uključivanje u dobavljačke lance velikih međunarodnih kompanija, ali i na reformi obrazovanja i unapređenju pristupa izvorima finansiranja, što je posebno važno pitanje za mala i srednja preduzeća, kako bi obezbedila sredstva za rast i razvoj”, objašnjava Čadež.

Komore, podsetio je Čadež, imaju važnu ulogu u podršci kompanijama da jačaju svoje proizvodne i izvozne kapacitete i ljudske resurse i da privuku sredstva i uspešno upravljaju finansijama, posebno kada je reč o korišćenju evropskih fondova, koji su nam već na raspolaganju, kao što su Cosme i Horizont, ali i novih izvora finansiranja.

You might be interested in