Српски неимари у Дубаију


Најбројнија делегација привредника Србије на Светској изложби Експо 2020 Дубаи, 158 представника 77 фирми из сектора грађевине и пратећих индустрија, током седмице „Урбани и рурални развој“ од 1. до 5. новембра презентује потенцијал српског неимарства. Шансу да повећају своје присуство на тржишту УАЕ имају пре свих, наши пројектанти у различитим областима – грађевине, архитектуре, електро и машинских инсталација, каже Ивана Вулетић, секретар Удружења за грађевинску индустрију Привредне коморе Србије.  
У делегацији привредника, осим великих компанија које већ раде на тржишту Емирата, попут Енергопројекта Ентела, Urban Planing Guide Engineering, Bexel заступљене су и мале фирме којима је Експо прилика да се сретну са представницима других тржишта и потенцијалним пословним партнерима, договоре пословну сарадњу и представе се на најважнијем пословном догађају на свету у овом моменту. „Највећи део делегације чине грађевинске компаније које се баве извођењем и пројектовањем, планирањем и праћењем грађевинских радова, одржавањем објеката, али ту су и ИТ фирме које се баве ’паметним’ системима, отпадом, компаније са иновативним производима, представници дрвне индустрије”, наводи Вулетић. 
У току ове тематске недеље на Светској изложби Развојна агенција Србије (РАС) и Оперативни тим за реализацију наступа Србије на Експо 2020 Дубаи, 1. новембра организује прву у низу инвестиционих конференција, на којој ће Србија, вишегодишњи лидер у свету по привлачењу страних директних улагања (СДИ), представити инвестиционе потенцијале грађевинског сектора. На  инвестиционој конференцији посвећеној Real Estate, очекује се присуство инвеститора и компанија из целог света.Потенцијалним инвеститорима презентоваће се прилике за улагање у сектор некретнина Србије, посебно трендови и могућности за реализацију пројеката у градовима Србије у којима се последњих година бележи експанзија градње и тржишта некретнина. Инвестициона конференција јесте прилика да Србија привуче  инвестиције из читавог света у рeal еstate пројекте. Kао једна од индустрија које имају велики удео у БДП-у наше земље и чија улагања у 2020. години износе око 400 милиона евра, грађевинарство и област некретнина у Србији имају значајан потенцијал за раст и развој. Уз то, овај сегмент привреде уско је повезан са развојем туризма и привлачењем и промоцијом Србије као туристички атрактивне дестинације, стога ће инвестициона конференција посвећена баш овој теми представити шта то све Србију чини привлачном за улагања и тежити да већ добре дипломатско-економске односе са УАЕ, али и другим земљама, унапреди креирањем нових инвестиционих прилика и партнерстава.Радош Газдић, в.д. директора РАС, каже да Србија доказано предњачи у односу на регион и Југоисточну Европу када је реч о привлачењу улагања у реал естате пројекте и да је ова инвестициона конференција идеална прилика да целом свету предочимо инвестиционе потенцијале и предности Србије. Он додаје да инвеститори у великој мери вреднују економску и политичку стабилност земље при одлуци о инвестирању, што Србија неупитно има.„Kада је реч о улагањима у грађевинарство и изградњу некретнина Србија има чак 1,7 пута већи обим инвестиција од целог региона Југоисточне Европе, то нас већ веома повољно позиционира у очима потенцијалних улагача у овој области. Поред оптималне инвестиционе и пословне климе, по којој је наша земља међу страним инвеститорима већ добро позната, међународним улагачима у сегмент некретнина је, уз велики потенцијал за даљи развој, веома битна и чињеница да смо доказано ефикасни у поступању са грађевинским дозволама. Потврду тога имамо у чињеници да је Србија међу десет земаља у свету по брзини издавања грађевинских дозвола“, објашњава Газдић.Осим инвестиционе конференције, српска привредна делегација имаће прилику да учествује у богатом бизнис програму и да се сретне са потенцијалним партнерима на Б2Б састанцима, како на националном павиљону, у Бизнис хабу Србије, тако и на павиљонима Индије, Аустралије, Словачке, Сједињених Америчких Држава и другим.

фото Нада Митровић

You might be interested in