Rogaška Slatina: mesto gde su se odmarali i lečili vladari

Maleno mesto od oko 5000 stanovnika, udobno ušuškano ispod planine Boč, u svoju listu gostiju upisalo je vrlo slavna imena vladarskih porodica Habsburg, Bonaparta,  Karađorđević, Obrenović… Reč je o Rogaškoj Slatini – najpoznatijem banjskom odmaralištu i lečilištu u Sloveniji, od Beograda udaljenom svega 485 kilometara.

Rogaška Slatina se već 4 veka nalazi na mapama zdravstvenog turizma. Drugim rečima, ovo lečilište su pohodili putnici i pre nego što je koncept turizma izmišljen! Legenda o nastanku rogaškog lekovitog izvora kaže da je Apolon, bog Sunca zaustavio krilatog konja Pegaza, koji je hteo da odleti na goru Parnas, ovim rečima: „Tu gde stojiš, tu je izvor zdravlja i istinska božija snaga.”  Kada je Pegaz lupio kopitom potekla je voda najbogatija magnezijumom na svetu. Samo jedan litar Donat Mg vode sadrži čak 1040 mg magnezijuma.

Mesto gde su se kraljevi zaljubljivali

Za lekovitost vode sa rogaških izvora znali su još i Kelti i Rimljani, a ostalo je istorija čije se tajne čuvaju u muzeju Anin dvor. U Aninom dvoru se može videti jedna od najbogatijih privatnih zbirki o dinastiji Karađorđević. Davne 1865. godine, tokom svog izgnanstva iz Srbije, u Rogaškoj Slatini boravio je kralj Petar I Karađorđević sa svojom majkom Persidom, a 1909. godine ovo mesto je posetio i kralj Aleksandar Karađorđević pod imenom grof od Avale. U Rogašku su dolazili i Obrenovići, a baš ovde je knez Mihajlo našao vanbračnu ženu Mariju Berghaus i dobio sa njom vanbračno dete po imenu Vili Berghaus, kasnije Velimir Teodorović. Davnu 1846. godinu Rogaška Slatina pamti po glamuru evropske elite koju je tada zabavljao niko drugi do Franc List.

Atlantida sred grada kristala

Rogaška Slatina nije samo lečilište, već i grad obasjan sjajem kristala. Rogaški kristal je jedan od najcenjenijih u svetu, najveće svetske vinarije koriste isključivo njihove čaše. Kao poklon, rogaški kristal je izraz prefinjenpg ukusa, a svetske kuće poput Dolče Gabana i Versaće česte su mušterije.  Iz ovog malog mesta je i kozmetička kuća Afrodita. Grad navikao na elitne goste, svakako ima i smeštaj koji zadovoljava njihov ukus. Luksuzni Atlantida Boutique Hotel odlikuju savremena arhitektura i luksuzni dizajn, kao i apsolutni mir, a sve to ušuškano u netaknutu prirodu slovenačkog gorja. Zvuči kao prava Atlantida, zar ne? Baš kao što su u mitskoj Atlantidi znali za krhkost ljudskog tela, te ga mazili i pazili lekovitim biljem,  aromaterapijom i masažom i negovali vodom, tako je i u novoj Atlantidi u Rogaškoj Slatini wellness i spa centar namenjen za detoksikaciju i revitalizaciju. Okružen sunčanim terasama i vrtovima začinskog i aromatičnog bilja, ovaj spa i wellness centar prava je oaza mira. Smešten na samo nekoliko koraka od svetski poznatog medicinskog centra, na 10 minuta hoda od centra grada, hotel je odlično polazište za istraživanje Rogaške Slatine. Možete izabrati neku od brojnih edukativnih ruta ili sami potražiti Šumski ili Kraljev izvor gde ćete lekovitu vodu točiti sa česme stare više od dva veka. Za one koji su spremni da idu malo dalje, Kozjanski park, regija zaštićene prirode, nalazi se na samo 20ak kilometara ili pola sata vožnje.

foto PROMO

Related Post