Произвођачи и извозници житарица траже слободан извоз брашна, квоте за пшеницу и кукуруз

Групација произвођача житарица Привредне коморе Србије, удружења произвођача и извозника житарица и Продуктне берзе затражили су од Владе Србије да дозволи слободан извоз брашна, као и увођење извозних квота за пшеницу и кукуруза рода 2021. уз поштовање расположивих залиха.
 
На заједничком састанку представника наше Групације, удружења „Житоунија“ и „Жита Србије“, и Продуктне берзе Нови Сад посвећеном одлуци о привременој забрани извоза основних пољопривредно- прехрамбених производа битних за становништво, дефинисали смо  заједничку иницијативу привреде ка Влади Србије да дозволи слободан извоз брашна, као и извоз житарица (пшеница и кукуруз) уз дефинисање максималних квота, објаснио је Александар Богуновић, секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС. Више о овој и другим важним темама у Дневном прегледу привредних кретања поводом украјинске кризе на линку: ИЗВЕШТАЈ ПКС 15.03.2022..pdf 
Представници удружења указују да дуготрајна забрана извоза брашна, пшенице и кукуруза може да изазове проблеме и по пролећну сетву, јер је пољопривредницима неопходан новац да би могли да финансирају нову сетву. Последице ће сносити како произвођачи, тако и извозници који извозе преко лука јер не могу своју робу да пласирају с обзиром да су везани уговором.Уколико не буду реализовали извоз осетиће финансијске последице. Извозници су своју робу авансирали по важећим ценама, па је из тог разлога неопходно да правовремено и пре евентуалног пада цена на тржишту, реализују своје уговорене послове, истакао је Богуновић. Подсећа да је пласман брашна у претходним годинама бележио пад и да је овај тренутак добра прилика да повратимо поверење традиционалних купаца и повећамо извоз кроз вишу фазу прераде.

You might be interested in