ДЕМУС – ДЕЧЈЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ

Градско такмичење музичких секција основних школа Београда

Педесет други по реду ДЕМУС – Дечје музичке свечаности почеле су данас такмичењем „Златна сирена” у Великој сали „Донка Шпичек” Дечјег културног центра Београд. Дечје музичке свечаности, као једине у нашем граду које афирмишу рад музичких секција основних школа Београда, традиционално организује Дечји културни центар Београд, у сарадњи са школама и организацијом „Пријатељи деце Београда”. Покровитељ манифестације је Град Београд – Секретаријат за културу.

Програм Дечјих музичких свечаности обухвата школско, општинско и градско такмичење, на којем учествује више хиљада деце као солисти, мали вокални састави-дуети, терцети, квартети, вокалне групе певача, хорови, мали инструментални састави и оркестри. Tакмичење прати и оцењује стручни жири у саставу наших еминентних професора музике. Координатор и музички уредник је Мирјана Миличић Прокић.

На данашњем Градском такмичењу у соло певању„Златна сирена” могли су се чути најлепши дечји гласови Београда. Ово такмичење настало је давне 1969. године у тадашњем Дому пионира, садашњем Дечјем културном центру Београд, у сарадњи са часописом „Политикин забавник“ и одржало се до данас. Ово традиционално такмичење окупља велики број даровите и музикалне деце, ученика основних школа, у циљу неговања и извођења дечјих песама за соло глас – a cappella и уз пратњу клавира. Такмичење обухвата три нивоа (школски, општински и градски) и три жанра (класична и савремена соло песма, изворна народна песма, која се изводи a cappella и дечја забавна песма која се изводи уз пратњу клавира). Данас смо чули децу која су се такмичила у певању класичних и савремених соло песама, док ће се у уторак 5. априла, од 10 часова, такмичити певајући изворне народне песме а у петак, 8. априла, дечје забавне песме.

У априлу ће бити одржано и Градско такмичење вокалних група певача, хорова и малих инструменталних састава и оркестара основних школа Београда (18. и 20. априла, од 10 часова), док ће ревија победника такмичења у свим категоријама и жанровима бити одржана 10. маја, када ће победницима бити уручене дипломе на Великој сцени „Донка Шпичек” у Дечјем културном центру Београд. Улаз на све концерте је слободан.

фото: ДКЦ

You might be interested in