Чадеж: Биће довољно хране за земље Отвореног Балкана, нема страха од несташица

Земље Отвореног Балкана, Србија, Северна Македонија и Албанија не треба да брину и страхују од могућих несташица хране, што данас постаје све већи проблем имајући у виду глобалне изазове у снабдевању. Ту смо да помогнемо једни другима, поручио је данас Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије на граничном прелазу Прешево – Табановце између Србије и Северне Македоније. 
„Нису предности Отвореног Балкана само бржи пролазак камиона и што нема чекања. Предност је у овим кризним временима што све три земље међу собом сарађују када је у питању безбедност хране и снабдевање основним животним намирницима. То су велике ствари да не морамо међу собом да размишљамо да ли ћемо имати брашно, уље, шећер. Ако смо се усагласили да једни другима помажемо онда то и радимо“, истакао је Чадеж. 
Чадеж је са потпредседником Привредне коморе Северне Македоније Зораном Јовановским обишао гранични прелаз Прешево Табановце и разговарао са шпедитерима, представницима компанија, царинских, ветеринарских, санитарних и фитосанитарних служби о томе како у пракси функционишу зелени коридори за транспорт између Србије, Северне Македоније и Албаније, како се примењују споразуми и договори у оквиру регионалне иницијативе Отворени Балкан, шта су изазови, а шта предности.Како је објаснио, на терену су видљиви резултати и након успостављања зелених коридора, време чекања камиона и завршавања процедура је око 15 минута. Подсећа да је овај прелаз најбржи по протоку и да су у разговору са надлежним службама желели да чују шта су изазови и како може да се помогне да се створе још бољи услови за рад служби на границама, што је у интересу привреде и компанија.Зоран Јовановски, потпредседник Привредне коморе Северне Макодоније истиче да охрабрује подршка и расположење према Отвореном Балкану, да се сарађује и да се траже квалитетна решења на добробит свих.Прошле године преко Прешева је прешло око 220 000 теретних возила, у просеку  око 600 дневно. Из Албаније је било регистровано 1.696 теретних возила а из Северне Македоније 105.000 возила.Укупна робна размена Србије са Албанијом и Северном Македонијом у 2021. години, износила је 1,372 милијарде евра. Српски извоз у две чланице Отвореног Балкана вредео је нешто више од милијарду долара, док је Србија увезла робу за 367 милиона евра. Суфицит Србије у размени са Албанијом и С.Македонијом је износио 637 милиона евра. Србија је у Албанију и Северну Македонију највише извозила електричне машине и опрему, минерална горива, уља и воскове, гвожђе и челик, котлове, машине и уређаје, житарице, возила. Са друге стране, највише увозимо гвожђе и челик, производе од гвожђа и челика, поврће и воће, фармацеутске производе. Скоро 5.000 компанија из Србије послује са партнерима из Албаније и Северне Македоније.Иницијативу интензивније сарадње на Западном Балкану покренула су 2019. три лидера – председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев са циљем слободног кретања робе, услуга, људи и капитала по моделу ЕУ. Отворени Балкан је одговор на захтеве привреде, компанија и реалног живота. Иницијатива покренута под називом Мини Шенген преименована је у Отворени Балкан, а могу јој приступити све економије у региону.

You might be interested in