Vučić sa ambasadorom SAD Skotom o situaciji u regionu i evrointegracijama Srbije

SlikaVest: Beograd, 24. februara – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kajla Skota sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evrointegracijama Srbije, kao i o drugim temama od zajedničkog interesa.

Premijer Vučić i ambasador Skot su razmotrili situaciju u regionu i istakli važnost promovisanja mira, stabilnosti i boljih međusobnih odnosa na Zapadnom Balkanu, kao i zajedničkih mogućnosti za ubrzanje ekonomskog rasta, širenja trgovinske razmene i otvaranja novih radnih mesta.

Srpski premijer je ukazao da bi njegov predlog o uspostavljanju Carinske unije na Zapadnom Balkanu bio jedan od načina da se postigne ekonomski napredak celog regiona.

Vučić je, povodom podnošenja zahteva BiH Međunarodnom sudu pravde za reviziju presude po tužbi protiv Srbije za genocid, istakao da je tim neodgovornim potezom stvorena veoma loša atmosfera, pre svega u BiH, i da su u prošlosti vraćeni teško građeni odnosi Srbije i BiH i uzdrmana stabilnost celog regiona.

Predsednik srpske Vlade je rekao da će Srbija uvek poštovati integritet BiH i zalagati se za očuvanje mira i stabilnosti, ali da nipošto neće dozvoliti da budu ugroženi državni i nacionalni interesi Srbije.

Ambasador Skot je iskazao kontinuiranu američku podršku Srbiji u procesu približavanja EU i naproima koje Vlada čini u ispunjavanju kriterijuma za članstvo.

Dvojica sagovornika su konstatovala i dobru saradnj Srbije i SAD u borbi protiv terorizma kroz delovanje anti-ISIS koalicije.

Skot je preneo poziv državnog sekretara SAD Tilersona Vladi Srbije za ministarski sastanak posvećen toj temi, planiran za mart u Vašingtonu.

Related Post