Vreme je za skijanje – vodimo vas na Alpe

Vreme je za skijanje – vodimo vas na Alpe

Srbija se u najvećem delu još nije zabelela. A kada će i da li će, ne znamo. Pritom naše planinske lepotice obaraju rekorde u gužvi na stazama.  Zato vas vodimo na Alpe, tamo gde snega ima – prvo da proskijate u Krajšbergu, a potom da ovu veštinu dobro uvežbate na „krovu Austrije“ u Hajligenblutu na Grosglokeru.

Krajšberg, za početnike i porodice

Skijalište Krajšberg (Kreischberg) se nalazi u pokrajini Štajerskoj, odmah uz naselje Sankt Lorencen ob Murau, na nadmorskoj visini od 850 do 2.120 metara. U pitanju je najsavremenije skijalište na kome se 2015. održavalo svetsko prvenstvo u snoubordingu, a 14 žičara i uspinjača i 42 kilometara uređenih staza svih težina garantuju dobar provod na snegu.

Krajšberg je idealno porodično skijalište, prilagođeno kako veštim skijašima, tako i početnicima. Ono što je jedinstveno jeste to da se staza za početnike nalazi ne u podnožju planine, već na 1800 metara nadmorske visine. To ne samo da početnicima i neskijašima daje pravi utisak planine, već prema rečima instruktora, upravo visina omogućava lakše proskijavanje, jer sve je u glavi i kad se jednom oslobodite straha od pada, lakše se skija. Škole skijanja i snobourdinga ovde su čuvene, a koliko su dobre govori i činjenica da je u našoj grupi bilo više neskijaša i da su se već nakon pola sata svi našli na pravoj stazi.

Koliko je ovo skijalište je prilagođeno porodicama vidi se po obilju sadraja za najmlađe, pa se pored bejbi lifta, magičnog tepiha, staze za početnike, ovde krije i šuma dinosaurusa gde najmlađi skijaju između velikih figura ovih popularnih reptila ili safari deo sa stazom koju okružuju lavovi, slonovi…. Učestalo se organizuju i „porodični dani“  kada deca do 15 godina skijaju besplatno. Informacije ćete pronaći na www.murau-kreischberg.at. Pored sadržaja za najmlađe, tu su i veliki park za fristajlere u skijanju i snobordu, kao i uređene staze za pešačenje kroz šumu ili oko jezera, nordijsko skijanje, kao i mogućnost za ofroud skijanje. A kad poželite da se odmorite uz kuvano vino, šnaps i dobru klopu, svratite do restorana na stazi, gde je moguće naručiti hranu i na srpskom, jer je šefica kuhinje iz Bosne.

Smeštaj smo pronašli u odličnom hotelu Hunguest Hotel Alpenblick u centru Sent Lorencena ob Murau na samo 300 metara od skijaških staza. Ovde je sve podređeno udobnosti gostiju i njihovim potrebama nakon skijanja. Pa tako Alpenblick nudi veliki broj sauna da vas zagreju i opuste mišiće nakon skijaškog dana, ali i bazen iz čijeg se unutrašnjeg dela izlazi u spoljašnji u kome topla voda greje i telo i dušu dok pahulje padaju okolo. Što se hrane tiče, preovladava sjajan izbor kobasica i sireva, jer se, naravno, nalazimo u Austriji. Tu je i igraonica za mališane, ali i vinski podrum za one malo starije.
A ako baš želite da kroz prozor gledate skijalište, smestite se onda u Hunguest Hotelu Relax koji se nalazi na samoj stazi i čija sjajna ponuda će sigurno zadovoljiti i najzahtevnije goste.

U obliženjem romaničnom srednjevekovnom gradiću Murau šepuri se gotska parohijska crkva sa freskama iz XIV veka. Ljubitelji železnice ovde će pronaći pravi raritet, uskotračnu železnicu koja je pre 100 godina bila jedina veza između okruga Murau i Salcburga, a koja i danas radi i prevozi decu do škola, dok leti turistima pruža jedinstven užitak spore vožnje kroz Alpe. Ne smete propustiti ni lokalni ponos regije, pivo Murau čija tradicija seže čak 500 godina unazad i za koje kažu da nije piće, nego lek.

Hajligenblut – zimska avantura na „krovu Austrije“

Hajligenblut (Heiligenblut) se nalazi na samoj granici tri austrijske pokrajine: Koruška, Tirol i Salcburg. Mestašce kao sa novogodišnje razglednice – sneg već u decembru dostigne gotovo metar, a gorostasne planine su svuda oko vas kako podignete pogled. Hejligenblut je okružen sa preko 40 vrhova nadmorske visine preko 3000 metara, među kojima je i Grosglokner (Veliki Zvonar u bukvalnom prevodu), najviša planina u Austriji, visoka čak 3978 metara. Samo mestašce se nalazi na 1300 metara nadmorske visine, u podnožju Grosgloknera i glečera Pasterce, pa ne čudi što je svake godine od početka decembra do arpila uvijeno u sneg.  Mesto broji oko 1000 stanovnika, ali prepuno je vila i hotela čiji zaposleni očas nauče ime svakog gosta.

Inače, Hajligenblut u prevodu sa nemačkog znači “sveta krv”, a za ljubitelje legendi i mitskih priča sledi prava poslastica. Naime, davne 914. godine danski vitez Brikius vraćao se kući noseći sa sobom bočicu svete krvi Isusa Hrista iz Aja Sofije u Carigradu. Baš na mestu današnjeg Hajligenbluta glave mu je došla lavina, no pre nego što je izdahnuo sakrio je svetu krv. Nekoliko dana potom seljaci su pronašli leš i tri klasa pšenice koja su iznikla iz svete krvi. Danas se ova tri klasa nalaze na grbu mesta, a navodno zidine kasnije kasnogotičke crkve još uvek čuvaju tajnu Isusove krvi, kao i telo slavnog viteza.  Ako želite virtuelnu turu kroz crkvu, posetite https://360.heiligenblut.at/.

Hajligenblut je i danas sveto mesto, ali ne za vernike, već za skijaše, snoubordere, bicikliste, zaljubljenike u prirodu i aktivnosti u prirodi. Usred planina smestio se nacionalni park Hohe Tauern koji je najveći zaštićeni prostor u srednjoj Evropi. S vrhovima kao što je Grosglokner, glečerima i vodopadima, nacionalni park predstavlja zaista svojevrsno čudo prirode. Najstariji i najveći nacionalni park Austrije proteže se na više od 1.800 km². Sliku alpskoga krajolika čine brojni vrhovi, veliki alpski travnjaci ,glečeri i huka slapova. Oko 10.000 životinjskih vrsta živi na ovom području, a među njima su divokoza, svizac, suri orao, alpski kozorog i kostoberina.

Skijalište u Hajligenblutu se prostire na impozantnih 1.600 metara visinske razlike, sa podnožjem na 1.300 metara i vrhom na 2.902. Na raspolaganju je 55 km uređenih skijaških staza sa 12 skijaških liftova i čak 25 km2 ofroud pista. Staze su duge i uglavnom crvene, ali dovoljno široke i ne tako strme da mogu uživati i manje iskusni skijaši. A da zabava može da bude još veća, pobrinula se podzemna gondola koja povezuje dva vrha. Ne, nije greška u kucanju, zaista imaju podzemnu gondolu koju popularno zovu „jaje” i koja vozi kroz stare rudnike soli. Gondola vozi na svakih 10 minuta, pa gužva može biti velika. Klaustrofobični čitaoci bi trebalo ozbiljno da razmotre upozorenje da ovo ipak nije za njih. 

Da Hajligenblut nije nepoznanica našim ljudima uverili smo se i sami. Naime, na kraju dana ispred ski centra čekala su čak dva velika autobusa srpskih registracija u aranžmanu ski-busa, a na vrhu su se mogli čuti samo jezici bivših jugoslovenskih republika.

A tako je bilo i u hotelu u kom smo se smestili.  Hunguest Hotel Heiligenbult smešten je usred nacionalnog parka u istoimenom mestu i okružen masivnim vrhovima Alpa. Šarmantan hotel sa prepoznatljivim alpskim i austrijskim motivima tih decembarskih dana bio je drugi dom i Hrvatima i Slovencima, a bilo je i dosta Srba, pa je atmosfera u baru često bila vrlo vesela. U pitanju je najveći hotel u selu koji pruža i wellness i spa uslugu, pa se nakon aktivnog dana na snegu možete relaksirati u bazenu i saunama. U vinskom podrumu možete probati vina iz alpskih područja koja su malo kiselija i imaju izraženu notu svežine, ali i nama dobro poznata vina iz Mađarske. Kako je manje od kilometra hotel udaljen od ski lifta, na svakih 15 minuta minibus prevozi skijaše do ski-centra

No nije samo zima top sezona u Hajligenblutu, već je i leti isti broj gostiju. Tokom leta Alpi imaju neku drugu, pitomiju magiju, a samo selo se nalazi na čuvenom alpskom putu poznatom po biciklistima i idiličnim putovanjima automobilom. Zato, kad god da se odlučite za ovo mestašce, nećete pogrešiti.

You might be interested in