Grad Beograd broji oko 25.000 parking mesta u zoni i nešto više od 10.000 u garažama i parkiralištima – od toga ni jedno nije rezervisano za trudnice.

Zbog toga je udruženje Mamin san danas pokrenulo inicijativu za uvođenje posebnih parkirališta za buduće mame, kako bi im olakšalo kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

„Prema poslednjim procenama, samo u centru Beograda nedostaje oko 5.000 parking mesta, i potrebno je izdvojiti i do pola sata za parkiranje. Ovo je izuzetno dug period za trudnice, a posebno one u trećem tromesečju, za koje su kretanje i vožnja automobila svojevrsni izazovi“, rekla je Danka Todorović, predsednica udruženja „Mamin san“.

Ona je dodala da je ova inicijativa potekla od oko 600 budućih mama – članica Udruženja i pozvala državne institucije i privatne kompanije da se priključe.

„Potrebno je obezbediti što veći broj parking mesta za trudnice, i to posebno u blizini domova zdravlja, opština, gradskih i republičkih institucija, šetališta, šoping centara i drugih ustanova… Pozivamo sve, posebno Parking servis, da podrže našu inicijativu Mesto za trudnice, i postave ove specijalno obeležene parkinge“, dodala je Todorovićeva.

Uvođenjem parkinga za buduće mame na teritoriji prestonice, Srbija bi se pridružila državama poput Amerike, Velike Britanije, Italije, Španije i drugih, koje brinu i podstiču natalitet.

VELIKA ANKETA ZA BUDUĆE MAME

U okviru inicijative, na Fejsbuk stranici udruženja Mamin san postavljena je anketa koja za cilj ima da prikaže značaj uvođenja namenskih parking mesta i prmovisanja bezbedne vožnje među trudnicama. Namenjena je budućim mamama, anonimna je i ne oduzima više od nekoliko minuta za popunjavanje. Ukoliko želite da podržite aktuelnu kampanju, pozivamo vas da popunite ili podelite ovu anketu sa budućim mamama iz svog okruženja.

Related Post