Udruženje Mamin san: Obezbediti parking za trudnice

Grad Beograd broji oko 25.000 parking mesta u zoni i nešto više od 10.000 u garažama i parkiralištima – od toga ni jedno nije rezervisano za trudnice.

Zbog toga je udruženje Mamin san danas pokrenulo inicijativu za uvođenje posebnih parkirališta za buduće mame, kako bi im olakšalo kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

„Prema poslednjim procenama, samo u centru Beograda nedostaje oko 5.000 parking mesta, i potrebno je izdvojiti i do pola sata za parkiranje. Ovo je izuzetno dug period za trudnice, a posebno one u trećem tromesečju, za koje su kretanje i vožnja automobila svojevrsni izazovi“, rekla je Danka Todorović, predsednica udruženja „Mamin san“.

Ona je dodala da je ova inicijativa potekla od oko 600 budućih mama – članica Udruženja i pozvala državne institucije i privatne kompanije da se priključe.

„Potrebno je obezbediti što veći broj parking mesta za trudnice, i to posebno u blizini domova zdravlja, opština, gradskih i republičkih institucija, šetališta, šoping centara i drugih ustanova… Pozivamo sve, posebno Parking servis, da podrže našu inicijativu Mesto za trudnice, i postave ove specijalno obeležene parkinge“, dodala je Todorovićeva.

Uvođenjem parkinga za buduće mame na teritoriji prestonice, Srbija bi se pridružila državama poput Amerike, Velike Britanije, Italije, Španije i drugih, koje brinu i podstiču natalitet.

VELIKA ANKETA ZA BUDUĆE MAME

U okviru inicijative, na Fejsbuk stranici udruženja Mamin san postavljena je anketa koja za cilj ima da prikaže značaj uvođenja namenskih parking mesta i prmovisanja bezbedne vožnje među trudnicama. Namenjena je budućim mamama, anonimna je i ne oduzima više od nekoliko minuta za popunjavanje. Ukoliko želite da podržite aktuelnu kampanju, pozivamo vas da popunite ili podelite ovu anketu sa budućim mamama iz svog okruženja.

You might be interested in