Istraživanje: Parking mesta za trudnice najpotrebnija ispred zdravstvenih ustanova

Čak 96 odsto trudnica smatra da bi u Beogradu trebalo uvesti parking mesta, rezervisana samo za buduće mame. Mesta su, prema mišljenju 92 odsto njih, najpotrebnija ispred zdravstvenih ustanova.

Ovi rezultati deo su nacionalnog istraživanja u kojem je učestvovalo 600 trudnica. Sprovelo ga je udruženje „Mamin san“, kako bi detektovalo najveće izazove sa kojima se buduće mame susreću u vožnji. Udruženje je prošle nedelje pokrenulo veliku inicijativu za uvođenje posebnih parkirališta za trudnice, kako bi im olakšalo kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

„Anketa je pokazala da Beograđanke ostaju veoma aktivne tokom trudnoće.Više od 60 odsto njih vozi svakodnevno, 26 nekoliko puta nedeljno, dok manje od jedan odsto budućih majki odustaje od vožnje. Interesantno je da je čak 75 odsto ispitanica vozilo tokom cele trudnoće, 15 do trećeg, šest do drugog, a samo četiri odsto tudnica prestalo je da vozi posle prvog tromesečja“, rekla je Danka Todorović, predsednica udruženja „Mamin san“.

Istraživanje je pokazalo da najveći broj trudnica, njih 52 odsto, parking pronađe za nešto više od 15minuta, 44 odsto njih to uspe za nekoliko minuta, a samo jedan odsto parkiralište pronalazi odmah. Zabrinjavajuće je da čak sedam odsto ispitanica svakoga dana izgubi više od pola sata tražeći parking.

„Kada najzad pronađu parking, on je za 70 odsto trudnica predaleko od mesta na koje su se uputile. Za46 odsto njih veliki problem predstavlja vremensko ograničenje, dok je za 26 procenata ispitanica izazov mali prostor za ulazak i izlazak iz automobila. Mesta su najpotrebnija ispred zdravstvenih i državnih ustanova, zatim pošti i banaka, apoteka, trgovinskih lanaca i tržnih cenatara“, istakla je Todorovićeva.

Na pitanje : „U kojoj od opština su mesta za trudnice najpotrebnija“,  84 odsto ispitanica je odgovorilo sa „ceo Beograd“, 14 se izjasnilo da je to Vračar, devet Novi Beograd, a sedam Voždovac.

Podsetimo, udruženje „Mamin san“pozvalo je sve, a posebno Parking servis, da se uključe u inicijativu i obezbede što veći broj parking mesta za trudnice, i to posebno u blizini domova zdravlja, opština, gradskih i republičkih institucija, šetališta, šoping centara i drugih ustanova.

You might be interested in