„Staljin, enciklopedija“ na Sajmu knjiga

Knjiga ruskog istoričara Vladimira Vasiljeviča Suhodejeva „Staljin, enciklopedija“, koja nudi novi, drugačiji pogled na Josifa Vasirionoviča Džugašvilija od onog koji je bio jedini moguć poslednjih decenija,  predstavljena je danas na Sajmu knjiga.

Autor knjige, Suhodejev (94), koji je učestvovao u Velikom otadžbinskom ratu i godinama istraživao život i rad Staljina, u knjizi navodi ozbiljne izvore i dokumente, odnoseći se s poštovanjem prema istoriji i vremenu kada je Rusija bila jedinstvena i nepodeljena i na čijem je čelu bila snažna ličnost, nevedeno je na promociji.

Novinar Željko Cvijanović, koji je napisao predgovor srpskog izdanja knjige, je  na promociji istakao da je današnje istraživanje Staljina važnije nego ikada do sad, jer ono svedoči o ceni koju je Rusija onda i sada plaćala za svoju slobodu, kao što svedoči o dubokoj krizi liberalnog diskursa, nepreispitivanog 45 godina.

„Krizom liberalnog diskursa omogućeno je da o temamama, kao što je Staljin, pristupamo ponovo. Zato je ovo na srpkom tržištu pionirski poduhvat“, rekao je Cvijanović i ocenio da će zbog krize liberalnog diskursa mnogo toga iz istorije biti preispitano i da nam, u tom smislu, sledi jedan vrlo zanimljiv i polemičan period.

Prema njegovoj oceni, vrlo brzo će početi da se govori o fe jk istoriji i lažnim vrednostima koje su nam nametnute kao jedine moguće.

Staljin je istorijska činjenica i ne podleže  ljudskim ocenama, rekao je na promociji novinar Slobodan Reljić.

Navodeći izjavu Vinstona Čerčila da je Staljin dobio Rusiju sa ralom, a ostavio Rusiju sa nuklearnim oružjem i podatke koji ukazuju da Staljin nije bio vrhunski ateista kako su ga predstavljali, Reljić je istakao da knjiga nije nikakva pohvala Staljinu, već je važna za jedno trežnjenje.

On je naveo da je knjiga pisana ruskim arhaičnim stilom, boljševičkim rečnikom i da joj to daje dodatnu dimenziju.

Anketa radjena u Rusiji je pokazala da Rusi stavljaju Staljina na vrh liste ličnosti koje imaju zasluge za ruski narod u istoriji, dodao je Reljić.

Knjigu je izdala Informatika A.D. Beograd.

You might be interested in