Šarčević: Sagledati potrebe tržišta i države, pa oblikovati model dualnog obrazovanja

SlikaVest: Beograd, 23. februara – Da bismo rešili problem nezaposlenosti mladih ljudi neophodno je da sagledamo potrebe tržišta i države i na osnovu toga oblikujemo sopstveni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja, rekao danas je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević na okruglom stolu „Obrazovanje i tržište rada“ na Fakultetu za ekonomije, finansije i administraciju.

Šarčević je naglasio da moramo gledati u zemlje poput Nemačke i Švajcarske u kojima je među nezaposlenima najmanje mladih ljudi, ali da ne možemo prepisivati.

„Mi ćemo biti jedna od retkih zemalja koja će u proces uvođenja dualnog obrazovanja ući uz definisani zakonski okvir, kako bi ceo proces bio sinhronizovan“, rekao je ministar.

On je istakao da je najvažnije omogućiti mladima da sa 15 godina imaju posao i zaradu, ali istovremeno im ostaviti mogućnost za usavršavanje i dalje obrazovanje, sve do doktorata.

„Nije realno da svi budu majstori, ali ni da svi budu doktori nauka, potrebno je edukovati decu i roditelje da shvate da svrha učenja nije diploma već posao“, poručio je Šarčević.

Statistika govori da je jedan od osnovnih problema Srbije nezaposlenost mladih, ističe ministar, skoro polovina njih nema posao, 20 odsto njih čeka na posao godinu dana a čak 20 osto ni ne traži posao.

„Za kratko vreme mnoge privednike smo motivisali da krenu u saradnju sa srednjim školama, a sa druge strane i mnogi fakulteti su se uključili u dualno obrazovanje“, naveo je ministar.

Dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Nebojša Savić je istakao da taj fakultet nastoji da osposobi studente da po okončanju studija budu spremni za posao.

U diskusiji o prevazilaženju neusklađenosti formlanog obrazovanja sa potrebama tržišta rada učestvovali su direktori srednjih škola iz cele Srbije.

You might be interested in