ПКС – Састанак Марка Чадежа и Министра Синише Малог са привредницима највише погођени пандемијом Covid-19

Малим и средњим предузећима и предузетницима у секторима туризма, угоститељства и путничког саобраћаја, највише погођеним пандемијом Ковид 19, биће доступни повољни кредити Фонда за развој за ликвидност и обртна средства, истакнуто је на другом секторском састанку Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије, Синише Малог, министра финансија и представника привреде из ових сектора.

Марко Чадеж, председник ПКС, указао је на неопходност реализације мера у што краћем року, како би се привреда опоравила и наставила пословну активност.

Критеријуме за кредите, преко ПКС, предложили су представници привреде и доставили надлежним министарствима.

Предвиђени су кредити до пет година који укључују грејс период до две године и рок отплате до три године, каматна стопа је један одсто на годишњем нивоу, а средства се одобравају и враћају у динарима.

Максималан износ кредита за предузетнике и микро правна лица је до 20 милиона динара, што је удвостручен износ, за мала предузећа до 80 милиона динара, а за средње фирме до 180 милиона динара, рекао је Синиша Мали, министар финансија.

У зависности од износа кредита, корисници достављају различита средства обезбеђења.

На састанку је договорено да представници секторских удружења ПКС, привредници, представници Фонда за развој, министарстава финансија, туризма и привреде дефинишу прецизне критеријуме за аплицирање за овај вид подршке.

Састанку у ПКС присуствовали су и Драган Стевановић, државни секретар Министарства привреде, Стеван Никчевић, државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Саша Стојановић и Вељко Ковачевић, помоћници министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, представници Јуте, Хореса, Удружења организатора догађаја, сектора путничког саобраћаја.

Related Post