PKS na sajmu u Pristini

SlikaVest,Beograd,16.april-Više od 150 privrednika iz 70 kompanija – članica Privredne komore Srbije, učestvovaće od 18. do 21. aprila na Sajmu privrede u Prištini. U organizaciji Privredne komore Srbije, na štandu od 360 kvadrata, potencijalnim partnerima sa kosovskog tržišta i iz drugih ekonomija regiona, predstaviće se firme iz svih industrija – od prehrambene, preko metalske, mašinske i elektro, drvoprerađivačke, farmaceutske, hemijske, tekstilne, do građevinske, ali i iz sektora usluga – trgovine, IT i telekomunikacija. Gotovo svi izlagači su mikro, mala i srednja preduzeća, a više od pedeset ih je iz raznih prerađivačkih sektora.
Interesovanje naših proizvođača za nastupe na prištinskim sajmovima i poslovanje na kosovskom tržištu sve je veće iz godine u godinu. Iako na ovom sajmu učestvujemo prvi put, mesto više na štandu Privredne komore Srbije tražilo se još pre mesec dana. Tome su, osim blizine tržišta, što je posebno važno za manje kompanije, doprinele i zajedničke aktivnosti dve komore na povezivanju poslovnih zajednica i otklanjanju prepreka za privređivanje, ali i pozitivna iskustva naših kompanija koje su u protekle tri godine učestvovale na jesenjem sajmu poljoprivrede u Prištini, kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.
Veće kompanije koje su među prvima učestvovale na poljoprivrednom sajmu, po rečima Čadeža ostvarile su značajne kontakte, dogovorile poslove i uveliko posluju na ovom tržištu, a podstaknute njihovim iskustvima narednih godina krenula su i mala i srednja preduzeća.

„Najnovije analize Privredne komore Srbije, pokazuju da je svaka druga kompanija koja je učestvovala na poljoprivednom sajmu u Prištini u septembru 2016. i 2017, prošle godine povećala prodaju na kosovskom tržištu, što potvrđuje i rastući promet u trgovini koji se približava iznosu od pola milijarde evra godišnje“, napominje Čadež.

Svoju ponudu na sajmu u Prištini predstaviće, osim proizvođača prehrambene robe – hrane i pića (od čajeva, začina, supa, preko smrznutih peciva i bureka, prerađenog i konzervisanog voća i povrća do vode, bezalkoholnih pića i voćnih rakija), ovoga puta najbrojnije firme koje proizvode najraznovrsnije metalne i elektrotehničke proizvode, mašine, uređaje i opremu.

Potencijalnim kupcima ove kompanije nude: pumpe, transformatore, destilacionu i opremu za energetsku efikasnost, bolničku instalacionu tehniku, senzorske slavine, tuševe za bazene i plaže, mašine za rudnike, kamenolome i građevinarstvo, konstrukcije od metala i kovanog gvožđa, vage, sita i filtere, žičane opruge i dušeke, kotlove za centralno grejanje, stubove za javno osvetljenje, mobilnu telefoniju i dalekovode, metalne proizvode od inoksa, solarne kolektore i sisteme, komunalna vozila…

Na prištinskom sajmu privrede predstaviće se i drvoprerađivači – proizvođači nameštaja, stolarije, ploča, furnira i podova, peleta, i tekstilne fabrike – čarapa, odeće i obuće za decu i odrasle i industrijskog tekstila. Među izlagačima su i proizvođači hemijske robe, kao što su sredstva za održavanje higijene ili dezinfekciju, zatim proizvoda i ambalaže od plastike i hartije, kozmetičkih i medicinskih preparata i sredstava…

Na štandu PKS izlažu građevinske i projektantske kompanije i industrija građevinskog materijala, firme koje se bave konsaltingom, inženjeringom i transferom tehnologija u konditorskoj i pekarskoj industriji, inženjerskim i tehničkim projektovanjem i savetovanjem, telekomunikacijama, računarskim programiranjem, grafičkim uslugama, edukacijom zaposlenih u obrazovanju i izradom veb aplikacija za potrebe obrazovnih ustanova.

Nastup naših kompanija na ovoj sajamskoj manifestaciji, Privredna komora organizuje u sklopu saradnje sa Privrednom komorom Kosova, koja će za izlagače sajma upriličiti direktne, B2B razgovore sa potencijalnim partnerima za trgovinu, zajedničke nastupe, ulaganja i druge poslovne aranžmane.