OTVOREN SAJAM PRIVREDE I PREDUZETNISTVA EKSPO NIS 2018

SlikaVest,Nis,13.decembar-pod sloganom “Pre(d)uzmi svoju budućnost” danas je u hali “Čair” u Nišu, otvoren Sajam privrede i preduzetništva “Ekspo Niš 2018”. Organizator sajma je Gradske opštine Pantelej, pod pokroviteljstvom Grada Niša i uz podršku republičkih institucija, mešu kojima je i Privredna komora Srbije (PKS). Svoje proizvode i usluge predstavile su firme sa čitavog juga Srbije, ali su u Niš sa svojim proizvodnim programom stigli i gosti iz Osečine i Inđije.

Privredna manifestacija kojom se Niš vraća na sajamske i privredne mape Srbije i regiona otvorena je govorom predsednika Organizacionog odbora Sajma i Gradske opštine Pantelej Bratimira Vasiljevića.  Pročitano je i  pismo podrške koju je Ekspo Niš 2018. dobio od PKS i njenog predsednika Marka Čadež.

 Obraćajući se privrednicima i gostima Sajma privfrede I preduzetništva Vasiljević je istakao da Ekspo Niš korespondira sa politikom Vlade Republike Srbije i usvojenim Programom dekade preduzetništva. Istakao je da u skladu sa imperativnim ciljevima države i ovog Sajma u okviru manifestacije održava i velika  Konferencija – Potrebe privrede za kadrovima i primena zakona o dualnom obrazovanju.

-Drago mi je da je upravo Niš domaćin prve regonalne konferencje o ovoj temi, u organizaciji Privredne komore Srbije i Austrijske privredne komore. Ovaj stručni skup posvećen je pitanjima dualnog obrazovanja kojem država Srbija pridaje posebnu pažnju, od značaja za privredu i njenu kadrovsku bazu. Danas se ovde susreću privreda, školstvo i zakonodavstvo, tri ključna skupa za uspostavljanje sistema dualnog obrazovanja koja konačnu treba da doprinesu bržem zapošljavanju i oživljavanju naše privrede, rekao je Vasiljević. Naveo je da su to, uz tržišno povezivanje, najvažniji ciljevi Sajma u Nišu na kome su predstavljeni proizvodi i usluge privrednih subjekata sa područja cele naše zemlje. Putem video bima učesnicima konferencije koja je usledila nakon svečanog otvaranja obratio se i predsednik PKS Marko Čadež, ističući da institucija na čijem je čelu u velikoj meri pruža podršku razvoju dualnog obrazovanje.

-Zahvaljujem se na interesovanju za ovu, ja mislim, najvažniju temu za opstanak i rast srpske privrede. PKS već tri – četiri godine intenzivno radi na uvođenju dualnog obrazovanja u srednje stručne škole u Srbiji. Privreda ne samo da traži dobre učenike koji će zaista moći da uče ono što će da rade na radnom mestu, dakle, da nauče tamo gde je to znanje i stvarano. O rezultatima najbolje govore brojke. Proteklih pet godina broj učenika uvećan je za deset puta – sa 400 na 4.500, broj škola pet puta – sa 16 na 80, a broj kompanija 15 puta – sa 40 na 600. Iako su samo dve generacije učenika u različitim pilot projektima završile ovaj vid školovanja u dualnom obrazovanju u srednjim stručnim školama, 85 % odmah se zaposlilo u kompanijama gde su i učile svoj posao. Želim da se na ovoj konferenciji upoznate mogućnostima za vaše kompanije, da vidite šta vam donosi i da zajedno uvedemo dualno obrazovanje u školski sistem Srbije, rekao je Čadež. Na konferenciji su uz predstavnike PKS i Austrijske privredne komore kao organizatora govorili predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke I tehnološkog razvoja, Nacionalne službe za zapošljavanje, regionalnih komora, Grada Niša, privrede i srednjih stručnih škola ukljućenih u sistem dualnog obrazovanja. Inicijativu za uvođenje dualnog obrazovanja u obrazovni system Srbije dala je domaća privreda, a projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije od 1,6 miliona evra i ekspertsku podršku Austrijske privredne komore. Cilj austrijsko – srpskog partnerstva je efikasnija integracija kompanija u sistem dualnog obrazovanja.

Sajam privrede i preduzetništva u Nišu se završava sutra, 14. decembra, razgovorima privrednika B2B, radom Sajma zapošljavanja i svečanom dodelom priznanja najboljim učesnicima.

Ulaz za posetioce Ekspo Niša je besplatan.

 

 

6 прилога

Related Post