LORA TEHNOLOGIJA

 

SlikaVest,Beograd,31.jul-Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i premijerka Srbije Ana Brnabić pozvali su kompanije da iskoriste mogućnosti mreže zasnovane na LoRa tehnologiji, koju je Telekom prvi primenio u regionu, za razvoj svojih proizvoda i usluga i unapređenje poslovanja.
 

Na prezentaciji nove platforme predsednik Privredne komore Srbije, istakao je da će Komora, u okviru aktivnosti za digitalnu transformaciju privrede, nastaviti da podstiče partnerstva rastućih teholoških kompanija i inovativne startap zajednice sa velikim sistemima, kao što je partnerstvo Bitgeara i Telekoma. „Na taj način domaćim firmama iz svih sektora privređivanja – od  agrobiznisa i energetike, preko industrije do uslužnih delatnosti – obezbeđuju se efikasnija poslovna rešenja, konkurentska prednost i osnova za pametan rast“, istakao je Čadež.

Umesto da Bitgear razvija rešenja za druge zemlje, napravljen je kompletan domaći inovativni proizvod, na bazi najsavremenije tehnologije u telekomunikacionoj i industriji senzora, koji predstavlja samo jedan primer za buduća rešenja startapova i kompanija, da u saradnji sa Telekomom unaprede svoje poslovanje, naveo je predsednik PKS. Zahvaljujući novoj tehnologiji, Telekom će godišnje uštedeti milion evra, koliko je gubio kroz štete usled neovlašćenih upada i korišćenja mreže.

Prema rečima generalnog direktora Telekoma Srbija, Predraga Ćulibrka, Privredna komora Srbije povezala je Telekom Srbija sa domaćom kompanijom koja je ranije prvenstveno radila za svetska tržišta. „Senzorski uređaj, kreiran sa partnerima iz Bitgear-a, jedinstven u svetu, rešiće decenijski problem kompanije – uspostavljanje bezbednosne kontrole nad podzemnom kablovskom infrastrukturom. Rešenje će naći primenu i u poljoprivredi, kanalizacionoj i gasnoj infrastrukturi, u zdravstvu”, objasnio je Ćulibrk i poručio da će Telekom podržati i druge kompanije u kreiranju njihovih digitalnih rešenja.

LoRa mreža predstavlja jedan od stubova digitalizacije, a kompanija Telekom Srbija prva u regionu pušta u rad IoT mrežu, baziranu na savremenoj LoRa tehnologiji. To je tehnologija koja kroz ekosistem senzora obezbeđuje sve preduslove za kreiranje najrazličitijih poslovnih rešenja,istaknuto je na prezentaciji.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je strateški značaj procesa digitalizacije za građane i privredu, a kao pozitivan primer za dalji razvoj tog procesa, navela je saradnju  državne kompanije, kao što je Telekom, sa domaćom inovativnom firmom, poput Bitgeara. Premijerka je pozvala i druge kompanije, pre svega javna preduzeća, da prepoznaju probleme koje imaju u poslovanju i da pozovu domaće firme, fakultete i institute da zajedno rade na rešavanju tih problema, a da onda od tih rešenja naprave proizvod koji će moći da izvoze iz Srbije. Vlada će ohrabrivati i pomagati ovakve inicijative, poručila je Brnabić.

Dejan Dramićanin, osnivač Bitgear-a, uveren je da će rešenje u saradnji sa Telekomom, koje spada u red najvećih IoT projekata u Evropi, pokrenuti razvoj novih domaćih rešenja za digitalnu transformaciju.

 

You might be interested in