Državna vazduhoplovna škola Vazduhoplovna akademija prvi put upisuje brucoše, stipendira četvoro do pune obuke za saobraćajnog pilota

Reorganizacijom i dodatnim ulaganjem država Srbija osnovala je novu državnu vazduhoplovnu školu “Vazduhoplovna akademija”. Ova visoka škola strukovnih studija počinje sa radom nakon uspešnog procesa akreditacije 20. septembra. Upis prve klase studenata na nove studijske programe Visoke škole za pilote, avio-mehaničare i kontrolore počinje od danas prijavom putem sajta https://www.vakademija.edu.rs/visoka-skola-strukovnih-studija/

Četvoro najbolje rangiranih kandidata na prijemnom ispitu od države dobijaju punu stipendiju koja uključuje pokrivanje troškova praktične letačke obuke i pohađanja strukovnih studija. 

Visoka škola strukovnih studija Vazduhoplovna akademija osnovana je u skladu sa potrebama triju kompanija iz sektora vazduhoplovne industrije, “MTU Maintenance Serbia”, “Air SERBIA” i “Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA”. Ove kompanije potpisale su sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 5. avgusta ove godine Memorandum o saradnji na razvoju dualnog modela studija u visokom obrazovanju u vazduhoplovstvu. Kao rezultat, Vazduhoplovna akademija je kreirala tri studijska programa po dualnom modelu studija u visokom obrazovanju u saradnji sa ove tri kompanije a u skladu sa standardima EASA (European Union Aviation Safety Agency).

Vazduhoplovna akademija upisaće ove godine ukupno 72  studenta na tri smera.

– Pozivamo sve zainteresovane svršene srednjoškolce i druge zainteresovane da se prijave na upis do 15. septembra za dva smera, studijski program osnovnih strukovnih studija “Vazdušni saobraćaj” i studijski program osnovnih strukovnih studija “Vazduhoplovno mašinstvo”, dok je studijski program Kontrola letenja za ovu skolsku godinu popunjen upisom po konkursu SMATSA. Smer “Vazdušni saobraćaj” namenjen je za kandidate koji će u našoj pilotskoj akademiji u Vršcu završiti i pilotsku praktičnu obuku za saobraćajnog pilota. Sada po prvi put imaju i adekvatno više obrazovanje u okviru iste obrazovne institucije nakon kojeg će dobiti diplomu – strukovni inženjer vazdušnog saobraćaja, pilot. Četvoro najbolje rangiranih na prijemnom ispitu dobiće punu stipendiju kako za deo praktične letačke obuke, tako i za deo pohađanja Više škole.

Cilj smera “Vazduhoplovno mašinstvo” je obrazovanje strukovnih inženjera, koji će imati potrebna znanja, sposobnosti i veštine za uspešno obavljanje inženjerskih poslova u oblasti vazduhoplovnog mašinstva i potrebna znanja, sposobnosti i veštine za sticanje dozvole B 1.1, B1.2 i B2 u skladu sa evropskim EASA standardima. – kazao je direktor “Vazduhoplovne akademije” dr Goran Cvijović.

foto Vazduhoplovna akademija

Related Post