Odabrana dela najistaknutijih vojvođanskih slikara druge polovine XX veka – Save Stojkova, Milana Kečića, Milana Kerca, Pavla Blesića i Boška Petrovića sinoć su, u okviru „Karavana slika“ Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske, prvi put predstavljena kragujevačkoj publici.

Ove slike, samo su deo bogateumetničke kolekcije Vojvođanske banke, koja broji više od 600 dela likovne umetnosti. Ljubitelji umetnosti moći će da ih pogledaju svakog radnog dana od 18:30 do 20:30hu filijali Vojvođanske bankeu Ulici Kralja Petra I br.46,do petka 9. juna. Nakon toga,„Karavan slika“ će nastaviti svoj put i posetiti još četiri grada u Srbiji –Čačak, Apatin, Zrenjanin i Suboticu, jer je jedan od ciljeva projekta „Odgovorno u kulturi“ da dela iz kolekcije Banke budu dostupna svim ljubiteljima umetnosti u našoj zemlji.

„Nakon Novog Sada i Beograda, odabrana dela iz naše bogate zbirke stigla su i u Kragujevac. Zahvaljujući „Karavanu slika“, naši sugrađani će po prvi put imati priliku da vide odabir slikanajistaknutijih vojvođanskihautora. Stručnjaci Galerije su dali značajan doprinos i uložili puno truda kako bi se bogata kolekcija srpske likovne umetnosti, koju baštini Vojvođanska banka, obradila i predstavila javnosti. Želim da im se zahvalim, jer istovremeno radimo na obradi i valorizaciji preostalih 600 dela, koliko ih ima u kolekciji, nakon čega će i ona, kroz publikacije i izložbe, biti dostupna javnosti“, rekao je Bojan Miličić, direktor filijale Kragujevac u Vojvođanskoj banci.

“Izuzetno nam je drago što imamo priliku da i u Kragujevcu predstavimo saradnju Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke. Izložba „Odgovorno u kulturi” je izbor najreprezentativnijih i najboljih dela, koji ukazuje na umetničke vrednosti sakupljene pod krovom Banke u proteklih pola veka, i pokazuje njihov odgovoran odnos prema kulturnom nasleđu”, podvukla je Mirjana Brmbota, viši kustos Galerije Matice srpske i dodala da istovremeno, ova, iako mala postavkailustruje tokove i domete nacionalne likovne umetnosti druge polovine XX veka na našim prostorima, te da je osnov za razumevanje istorije umetnosti te epohe.

Saradnja Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske datira od juna protekle godine, kada su stručnjaci Galerije angažovani na obradi i katalogizaciji slika, koja za cilj ima da se kroz izložbe i publikacije, kolekcija predstavi ljubiteljima umetnosti. Time Banka nastoji da da svoj doprinos srpskoj galerijskoj sceni i očuvanju kulturnog nasleđa. Do sada su odabrana dela u vlasništvu Banke izložbom „Odgovorno u kulturi“ predstavljena novosadskoj i beogradskoj publici, a deo pomenute postavke u okviru „Karavana slika“ nastavlja svoj put i po drugim gradovima u Srbiji.

Related Post