Dačić: Podignut nivo saradnje u političkim odnosima Srbije i Slovenije

SlikaVest: Beograd, 22. februara – Poslednjih nekoliko godina došlo je do velikog napretka u političkim odnosima Srbije i Slovenije, podignut je nivo saradnje, a dokaz za to su česti bilateralni susreti, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić koji boravi u poseti Republici Sloveniji.

Prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se danas sa svojim kolegom ministrom inostranih poslova Slovenije Karlom Erjavecom.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka ministar Dačić je istakao da je u poslednjih dvadest godina bio više desetina puta u Sloveniji, kao ministar unutrašnjih poslova, predsednik Vlade i sada kao ministar spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je rekao da je ustanovljena i praksa zajedničkih sednica dve vlade koje se održavaju svake godine i da će sledeća biti u Sloveniji.

„Mogu da konstatujem da je veoma dobra komunikacija između najviših zvaničnika dve zemlje predsednika vlada Srbije i Slovenije Vučića i Cerara, kao i mene i ministra Erjaveca, važno je istaći da ćemo podržavti jedni druge gde možemo“, poručio je Dačić.

Mi još nismo članovi EU, dodaje ministar, ali uvek ćemo biti pozitivno opredeljeni ka predlozima i stavovima Slovenije, bilo da je reč o nekim kadrovskim pitanjima, predlozima za kandidature u Međunarodne organizacije, ali i kada je reč o nekim drugim pitanjima kao što su razni bilateralni problemi.

Ministar je naglasio da imamo problem sa Hrvatskom koji je isti kao slovenački i odnosi se na granice.

„Nismo još došli do faze da idemo na arbitražu. Reč je o granici koja ide duž reke Dunav, i naša mišljenja se razlikuju. Mislimo da granica treba da ide sredinom reke, dok je njihovo mišljenje da treba da se rukovodi katastarskim parcelama, a to znači da prelazi sa jedne na drugu stranu reke. Smatramo da je to nelogično i da je teško spovesti“, rekao je Dačić.

On je istakao da je dogovoreno formirati komisiju koja će se time baviti, ali da Hrvatska još nije odredila svoje predstavnike u toj komisiji.

„Možemo da zaključimo da im nije stalo da se to brzo završi, ali im je stalo da to bude tema koja se iznosi u međunarodnoj zajednici“, naveo je šef srpske diplomatije.

Dačić je naveo da Srbija neće imati drugo rešenje nego da se obratimo nekome za pomoć i stručno mišljenje koje bi kasnije svi prihvatili.

Na sastanku je bilo reči o rešavanju otvorenih pitanja koja nisu rešena još od raspada Jugoslavije, ali da su poslednjih godina pokrenuta mnoga pitanja sa „mrtve tačke“, pre svega o sukcesiji.

„Sloveniji smo predali neke objekte i time je 70 odsto potraživanja rešeno“, rekao je ministar.

Naša politika je politika saradnje, zaključio je Dačić, dodajući da se ekonomska saradnja može dodatno unaprediti, kao i da je Slovenija Srbiji deveti partner na svetu po spoljnotrgovinskoj razmeni koja iznosi oko milijardu evra.