Stefanović i Kuburović: Država neće tolerisati nasilje, žrtve u njoj imaju jak oslonac

SlikaVest: Beograd, 24. februara – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuburović obišli su danas Sigurnu kuću, gde su poručili da države neće tolerisati nasilje i da žrtve u njoj imaju jak oslonac.

„Treba da uradimo sve što je moguće da nasilje prestane, da svi nasilnici shvate da postoji snažan odgovor države protiv nasilja u porodici“, naglasio je Stefanović.

On je dodao da zajedničkim radom nadležnih institucija na novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, kao i aktivnostima policije, tužilaca i sudova na terenu, država šalje poruku da će svakim aktom, činom i gestom učiniti da nasilje prestane.

„Ovo je tačka na kojoj svi kao društvo možemo da postignemo konsenzus, da budemo ujedinjeni i da pošaljemo jasnu poruku da nećemo trpeti nasilje, da će se žene u Srbiji osećati bezbedno“, izjavio je Stefanović istakavši da će policija oštro postupati prema nasilnicima a sudovi će ih osuđivati na ozbiljne zatvorske kazne.

Početkom nedelje, kako je naveo, otpočeo je proces obuke kroz koji će, na Kriminalističko policijskoj akademiji, proći više od 400 policajaca i isto toliko tužilaca i sudija, kako bi u punom kapacitetu bili spremni da primenjuju ovaj zakon.

Poručivši da država neće tolerisati one koji misle da mogu nekažnjeno da povređuju žene i da će biti oslonac svakoj žrtvi, Stefanović je naglasio značaj preventivnog rada sa decom u osnovnim i srednjim školama, kako bi shvatili da nasilje nije samo fizičko, već da može da bude i verbalno i ekonomsko.

Izrazivši zahvalnost koordinatorki Savetovališta protiv nasilja u porodici Vestni Stanojević, ministar je ukazao da je ona svojim radom učinila da siguran kuća bude svetionik nade, u kojem su žrtve nasilja našle snagu i podršku potrebnu da pokrenu ponovo svoj život i obezbede bolju budućnost za svoju decu.

Ministarka pravde Nela Kuburović je ukazala na to da Vlada Srbije pruža punu podršku implementaciji Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a da MUP i Ministarstvo pravde rade užurbano kako bi zakon efikasno počeo da se primenjuje 1. juna 2017. godine.

You might be interested in