Open Balkan – без баријера, чекања и сувишних администрација

Привреда Западног Балкана добила је снажну подршку политике да почнемо да градимо нешто ново и другачије, регион успеха и поверења – без баријера, сувишне администрације и чекања на границама, поручио је данас на пословном форуму у Скопљу Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије. 
То је потврђено и са три споразума која су потписали председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама, који треба да унапреде трговину, омогуће стварање јединственог тржишта рада, као и међусобну помоћ и подршку у ванредним ситуацијама.   
Регионална иницијатива Мини Шенген добила је ново име Отворени Балкан (Open Balkan) и очекује се да од 1. јануара 2023. не буде граница између Србије, Северне Македније и Албаније, а да се већ следеће године међусобно признају квалификације и радне дозволе. Чадеж је захвалио свима што је направљен велики корак напред за грађане и привреду све три земље и отворене велике могућности за интензивнију сарадњу и чвршће привредне везе.  “Све је постављено да причамо о регионалној сарадњи, имамо име које није много регионално, али је важно да причамо о економској сарадњи, да више причамо о привреди, направимо новац, и имамо видљиве резултате сарадње”, истиче председник ПКС. Циљ нам је, како је рекао, да нема чекања на границама, да компаније конкурентније послују у региону и ЕУ јер сада превозници чекају од 120 до 180 минута на границама унутар региона, а више од 10 сати на границама ЕУ. Важно је да се поједноставе процедуре за радне дозволе, да признамо међусобно квалификације јер ће то омогућити бољу мобилност радне снаге и зауставити одлив становништва у иностранство, додаје Чадеж. На скопском форуму учествовали су председници привредних комора Албаније и Северне Македоније Инес Мућостепа и Бранко Азески. “Почиње нова ера сарадње између политике и бизниса, али и нова ера сарадње између политике и политике, као и бизниса и бизниса”, навела је Мућостепа.  Циљ је да редови камиона на нашим границама нестану и да такве ситауције више не виђамо на прелазима, поручио је Азески. “Важно је да се данас договоримо и постигнемо споразум – да отворимо Балкан и да се ујединимо као бизнис”, додаје председник коморе Северне Македоније. Своје предлоге и мишљење о новој иницијативи изнели су и представници компанија региона који очекују што брже и конкретније спровођење договореног у Скопљу како би “Отворени Балкан” привредницима донео опипљиве резултате у свакодневном пословању. Велики пословни форум у Скопљу одржава се у заједничкој организацији привредних комора Србије, Северне Македоније и Албаније, а заједно са политичким лидерима региона присуствује му и више од 400 привредника.             

Related Post