Чадеж: Покрећемо нову будућност на Балкану

Србија, Албанија и Северна Македонија отвориће нову еру привредне и политичке сарадње након великог пословног форума који ће сутра у Скопљу окупити око 350 компанија са Западног Балкана, а очекује се преко 400 билатералних састанака привредника. 
Захтеве привреде и идеју о јединственом тржишту на коме би компаније много лакше, једноставније и брже пословале, у праксу треба да спроведе – политика. Зато ће на овом скупу учествовати премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев и председник Србије Александар Вучић, који ће потписати неколико споразума како би се олакшало пословање наших привреда, а заједничко тржиште било конкуретније за највеће европске и светске компаније.  
Организатори овог најзначајнијег економског скупа у последњих неколико година су привредне коморе региона и Привредна комора Србије (ПКС). Председник ПКС Марко Чадеж истиче да је привреда региона пред своје политичаре поставила неколико важних иницијатива које треба да доведу до још бољег пословања наших привреда. „Улазимо у потпуно нову еру привредне, економске и политичке сарадње у региону, поготово када су у питању ове три земље, Албанија, Северна Македонија и Србија. Интензивнија сарадња ће донети нову политичку стабилност и јасан сигнал инвеститорима да је ово регион успеха. Видимо конкретне помаке и користи за привреду и грађане, а позивамо и друге економије ЗБ6 да се придуже“, каже Чадеж.  
Председник ПКС је најавио и нове пројекте који ће још више повезати привреду и грађане ове три државе, попут увођења јединственог електронског система за наплату путарине који доноси уштеде у новцу и времену и привреди и грађанима.„Желимо да укинемо све баријере за слободан проток људи, робе, услуга и капитала на просторима наших земаља, да све дозволе надлежних инспекција, тржишних, фитосанитарних и других, важе у свим државама без обзира где су издате. Очекујемо и да се на границама поставе ’брзи пролази’ за грађане и привреду Албаније, Северне Македоније и Србије“, поручује председник ПКС.
Према његовим речима, једна од најзначајнијих иницијатива на којима инсистира ПКС је и увођење јединствених радних дозвола.„Привреда јако добро зна колико данас има проблема са недостатком квалитетне радне снаге. У веома кратком року имаћемо могућност да грађани све три земље могу да налазе посао и раде било где на територији потписница овог документа“, каже Чадеж.Скопски форум о регионалној сарадњи на Западном Балкану окупиће компаније из Србије, Албаније, Северне Македоније и Босне и Херцеговине, али и других регионалних и европских економија, као и представнике влада, финансијских институција, универзитета, међународних делегација и асоцијација. Највећи број компанија учесница долази из грађевинског сектора, пољопривредно-прехрамбене индустрије, енергетике, машинске, ауто и текстилне индустрије, туризма, ИКТ и телекомуникација, транспорта и логистике. 
Међу компанијама из Србије су и Нектар, Еликсир, Алфа Плам, ФПМ Агромеханика, Млекара Шабац, НИС, Телеком, Унипромет, MIND – Milanović Industries Group, Младост Лесковац, Нутрико Врање, Симпо, Еуротурс, Ер Србија, Коридори Србије, Путеви Србије, Србија Карго… 

You might be interested in