Чадеж: Покрећемо домаћу производњу тестова на корона вирус

“Српска компанија NeoMedica  из Ниша ускоро ће, прва у региону и једна од малобројних у свету, почети производњу тестова на нови корона вирус”, најавио је данас Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

То је, по речима Чадежа, важно јер ће домаћи производач моћи да покрије део потреба нашег здравства за скупим тестовима које увозимо, а касније и да их извози на страна тржишта. Уједно, NeoMedica је, додаје, још један доказ иновативности, флексибилности и способности наших компанија да одговоре на највеће изазове са којима се свет суочава у време пандемије Ковид19.  

“Већ смо инсталирали нову линију за производњу имунохемијских тестова на вирусе, укључујући и Ковид 19, а надлежна инспекција Министарства здравља посетила је фабрику и проверила испуњеност законских – просторних, кадровских и услова који се тичу опреме којом располажемо. Уз велику подршку коју нам је од почетка пружила Привредна комора Србије, очекујемо, да по добијању дозволе за рад, у наредне две-три недеље кренемо са производњом 1.500 тестова дневно”, каже Саша Тричковић, власник и директор компаније NeoMedica и председник Групације произвођача медицинских средстава Привредне коморе Србије.

Kомпаније као што је NeoMedica и у наредном периоду могу да рачунају на нашу максималну помоћ у заступању њихових потреба и иницијатива у комуникацији са државним институцијама, решавању проблема са којима се суочавају, као  и на подршку у реализацији истраживачко-развојних и инвестиционих планова и увођењу нових производа, истиче председник Привредне коморе Србије.

Чадеж најављује и да ће на иницијативу Nectara, Привредна комора Србије нишкој компанији преусмерити пет милиона динара које је Nectar уплатио на хуманитарни рачун ПKС за донације приведе.

NeoMedica већ производи реагенсе и апарате у области хематологије, биохемије и анализе урина, које користе лабораторије и болнице, не само у земљи, већ и широм света. За две деценије рада, од мале породичне фирме постала је један од водећих домаћих произвођача ин витро дијагностичких медицинских средстава и један од највећих извозника у својој бранши, компанија која инвестира у ширење пословања, своје експертске тимове, примену светских стандарда и развој нових прозвода.
“Препознали смо шансу за продор на тржиште имунологије и створен је потпуно аутоматизовани монотест, имунохемијски анализатор Naissa, по моделу “један кертриџ-један тест-један пацијент’’, објашњава Тричковић.
Овај концепт, по његовим речима, јединствен је на глобалном нивоу и омогућава здравственим радницима поуздан и максимално ефикасан дијагностички систем. То је, напомиње, 2018. године препознао и Фонд за иновациону делатност који је великим грантом подржао развој тестова за детекцију и квантификацију вируса, инфективних болести, хормона, тумор маркера.
По завршетку епидемије, тестови из нишке фабрике, моћи ће да се користе, код нас и у свету, и за испитивање великог узорка популације ради утврђивања испуњености услова за вакцинисање.

Related Post